Bakić je novi većinski dioničar Varteksa, na pomolu novi dokap

Autor: Tomislav Pili , 14. ožujak 2018. u 10:21
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Nova vlasnička struktura objavljena je s mjesec i pol zakašnjenja, a u njoj nema britanskog fonda Valtegra.

Investitor Nenad Bakić postao je u dokapitalizaciji teškoj 25 milijuna kuna većinski dioničar varaždinskog Varteksa, a ulazi i u Nadzorni odbor tog tekstilca što sugerira da će imati i izravni utjecaj na poslovne odluke.

Nakon više od mjesec i pol dana čekanja Varteks je proveo upis dokapitalizacije kroz Središnje klirinško-depozitarno društvo (SKDD) čime je postalo poznato tko je dao novac za spas kompanije. Podaci depozitorija pokazuju da su novih 1,88 milijuna dionica upisala samo dva ulagača, Nenad Bakić i predsjednik Uprave Zoran Košćec. Bakić je postao vlasnik 1,53 milijuna dionica dok je Košćec upisan kao vlasnik više od 346.000 dionica.

Na svom blogu Bakić je naveo kako je u dokapitalizaciji ukupno upisano nešto manje od 25 milijuna kuna, a on je s nekadašnjih 17 posto udjela skočio na 48,2 posto vlasništva, odnosno 50,5 posto izuzmu li se trezorske dionice. S povezanim osobama udjel iznosi oko 51 posto, napisao je. Prema njegovim tvrdnjama na blogu, Zoran Košćec u dokapitalizaciji je pretvorio svoja potraživanja prema Varteksu u dionice. Time je završena saga o siječanjskoj dokapitalizaciji te kompanije u kojoj se najavljivalo da će glavnu ulogu odigrati britanska investicijska kompanija Valtegra. Podsjetimo, Valtegra je najavljivala ulaganje od 37,5 milijuna kuna što su i odobrili dioničari na skupštini sredinom kolovoza prošle godine.Međutim, od Britanaca u varaždinskom ponosu na kraju nije bilo ništa.

Prema Bakićevim napisima, Varteks je bio došao "do samog ruba i u zadnji trenutak pokrenuo novu dokapitalizaciju – situacija je već bila takva da nije bilo ni dovoljno robe u dućanima". "U ovoj situaciji Varteks ima 'goriva' za šest do devet mjeseci da pokaže da je sposoban napraviti zaokret, ali za početak je spašen (možda je bio u najtežoj situaciji ikada), a time i radna mjesta u njemu", istaknuo je Bakić na blogu. Za pojašnjenje što bi konkretno podrazumijevao  zaokret kompanije koji zaziva, Bakić nam je jučer bio nedostupan. 

No, da će kompaniji, kojoj je 2013. država otpisala 70% potraživanja, trebati još poneka financijska injekcija sugerira i poziv na skupštinu dioničara koja će se održati 20. travnja. Na njoj će se raspravljati o dva prijedloga: izboru Nenada Bakića za člana Nadzornog odbora te izmjeni statuta. Izmjenama bi se dala ovlast Upravi da uz suglasnost Nadzornog odbora donosi odluku o povećanju temeljnog kapitala uz isključenje prava postojećih dioničara u cjelini ili djelomično. Ovlast Upravi za povećanje temeljnog kapitala daje se najviše do polovine trenutnog iznosa i na rok od pet godina.    

Komentirajte prvi

New Report

Close