AZTN samoinicijativno istražuje Tommy

Autor: Marija Brnić , 02. studeni 2022. u 22:00
Sumnja se u moguće nametanje nepoštene prakse trgovačke dobavljačima, objavio je AZTN/PD

Detalje o kojem broju dobavljača i vrijednostima poslova koje će se provjeravati, AZTN, kako je to već i uobičajeno u ovakvim postupcima, ne iznosi. 

Zbog sumnje u moguće nametanje nepoštene trgovačke prakse dobavljačima prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja objavila je da je pokrenula upravni postupak protiv maloprodajnog lanca Tommy.

Detalje o kojem broju dobavljača i vrijednostima poslova koje će se provjeravati, AZTN, kako je to već i uobičajeno u ovakvim postupcima, ne iznosi. Međutim, znakovit je navod u službenoj objavi kako je postupak pokrenuo samoinicijativno.

Dakle, nije postupio po pristigloj prijavi nekog od poduzetnika koji se osjećaju oštećenima u poslovanju s Tommyjem, nego je po službenoj dužnosti, nakon što je u okviru istraživanja tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i provjere usklađenosti poslovanja kupaca AZTN sam utvrdio postojanje indicija da je Tommy kršio odredbe zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Tommy je uvjerljivo tržišni lider na južnom dijelu Hrvatske, a po lanjskim ostvarenim prihodima, koji su bili na razini od 3,6 milijardi kuna, zauzeo je šestu poziciju na listi maloprodajnih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj.

Lanac u vlasništvu Tomislava Mamića prošlu godinu završio je s više od 3100 zaposlenih i 130 milijuna kuna dobiti, ima oko 230 prodajnih mjesta različitih veličina u deset županija, te bilježi stalan rast.

Iz AZTN-a napominju da činjenica da je pokrenut upravni postupak ne znači i da je zakon prekršen, već da će ispitati sve elemente koji se odnose na sadržaj i realizaciju poslovnih odnosa Tommyja s njegovim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a po okončanju postupka odluku objaviti na svojim internetskim stranicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close