AZTN odobrio, Pervan vlasnik Spin Valisa, ali ulazi i Lego

Autor: Marija Brnić , 18. siječanj 2023. u 09:42
Darko Pervan je u hrvatski drvni sektor ušao kupnjom pogona Tehno drva u Bjelovaru i Ogulinu/K. Š. Fabac/PIXSELL

Takva se vijest zapravo očekivala, jer je hrvatsko tržište proizvodnje i prerade drva usitnjeno.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je veliko preuzimanje u hrvatskoj drvnoj industriji, preuzimanje kojim požeški proizvođač namještaja Spin Valis postaje dio Grupacije Pervanovo Darka Pervana.

Kupoprodajni ugovor zaključen je još polovicom studenoga, no budući da je u sustavu grupacije Pervanovo već nekoliko tvrtki (Spin Valis je peta), obvezno je bilo dobiti potvrdu da njome neće biti narušena pravila dopuštene koncentracije.

Takva se vijest zapravo očekivala, jer je hrvatsko tržište proizvodnje i prerade drva usitnjeno, no pažnju uz objavu zelenog svjetla za akviziciju pobudila je vijest da će suvlasnik u Pervanovu, i to s 30-postotnim udjelom, postati danski Lego, jedan od globalno najpoznatijih proizvođača igračaka.

Lego je, inače, partner Pervanu u njegovoj tvrtki u Švedskoj Välinge, no ulazak na partnerstvo i u njegovim hrvatskim tvrtkama zasigurno će im otvoriti vrata za nove poslove.

Pervan je u hrvatski drvni sektor ušao kupnjom pogona Tehno drva u Bjelovaru i Ogulinu, koji danas posluje kao Bjelin, potom je preuzeo pogone Furnira u Otoku, a lani i vinkovačku Spačvu, te je u segmentu parketa i podnih obloga najveći proizvođač u Hrvatskoj.

Sa Spin Valisom ulazi u nišu proizvodnje masivnog namještaja, u kojem dosad Pervan nije poslovao, a za koji je najavio da mu je cilj da ga ulaganjima u razvoj pogura među vodeće europske proizvođače namještaja.

Spin Valis do sada je bio u rukama većeg broja malih dioničara, među kojima su najveći dugogodišnji članovi uprave i NO-a Zdravko Jelčić, Miljenko Katranček, Marko Žmire i Vinko Pisarović.

Komentirajte prvi

New Report

Close