AZTN istražuje mogući kartel u Čakovcu

Autor: Poslovni dnevnik , 04. prosinac 2023. u 16:00
Foto: VJERAN ZGANEC ROGULJA/PIXSELL

AZTN je 12. srpnja 2022. zaprimio dopis Hrvatskog sabora, Odbora za poljoprivredu, kojim je ukazano na sumnju o mogućem udruživanju otkupljivača pšenice u kartel u 2022.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je po službenoj dužnosti postupak protiv poduzetnika Čakovečki mlinovi i Tvornica stočne hrane zbog postojanja indicija da su utvrđivanjem otkupnih cijena pšenice na mjerodavnom tržištu u razdoblju od 2020. do 2022. narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma u smislu članka 8. stavka 1. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

AZTN je 12. srpnja 2022. zaprimio dopis Hrvatskog sabora, Odbora za poljoprivredu, kojim je ukazano na sumnju o mogućem udruživanju otkupljivača pšenice u kartel u 2022., unutar kojega se dogovaraju otkupne cijene pšenice.

AZTN je u okviru svojih ovlasti i nadležnosti proveo prethodno ispitivanje stanja na mjerodavnom tržištu u svrhu utvrđivanja postoje li dostatne indicije za pokretanje postupka po službenoj dužnosti protiv otkupljivača pšenice, radi utvrđivanja jesu li narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma o otkupnim cijenama pšenice u razdoblju od 2019. do 2022.

Na temelju dostavljenih podataka i dokumentacije 17 otkupljivača pšenice o otkupu pšenice u RH za razdoblje od 2019. do 2022., AZTN je tijekom prethodnog ispitivanja stanja na mjerodavnom tržištu utvrdio da jedino Čakovečki mlinovi i Tvornica stočne hrane u svojim otkupnim uvjetima, imaju potpuno identične otkupne cijene pšenice u svih pet klasa u 2020., 2021. i 2022.

AZTN je također sukladno ovlastima i temeljem naloga Visokog upravnog suda RH proveo nenajavljenu pretragu poslovnih prostorija navedenih poduzetnika zbog osnovane sumnje da se dokazi o narušavanju tržišnog natjecanja nalaze u njihovim poslovnim prostorijama i/ili kod zaposlenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close