Austrijski Best in Parking preuzeo 50 posto u IT kompaniji Verso Altimi

Autor: Josipa Ban , 09. siječanj 2023. u 22:00
Mario Gerenčir, direktor Verso Altime/PD

Austrijanci računaju da će ovom kupnjom postati pionir rješenja za pametne gradove.

Domaća IT kompanija Verso Altima prodala je 50-postotni udio vlasništva austrijskoj tvrtki Best in Parking (BIP).

Visinu investicije iz kompanije koja dizajnira, razvija, implementira i održava napredna ICT rješenja te koja je u 20 godina poslovanja radila za više od 170 klijenata iz 50 država, ne žele otkriti jer, kako kažu, riječ je o poslovnoj tajni.

Kako navode, ovom će investicijom nastojati osnažiti međunarodnu prisutnost te osigurati komercijalizaciju rješenja vlastitog razvoja, posebno onih iz područja digitalne i zelene tranzicije.

”Regionalna prisutnost naše kompanije, kao i dvadesetogodišnje ICT iskustvo u kreiranju dodatne vrijednosti za naše korisnike prepoznala je austrijska grupacija Best in Parking s kojom smo ušli u strateško i vlasničko partnerstvo”, kaže Mario Gerenčir, direktor Verso Altime.

Vjetar u leđa
Kako dodaje, do prodaje 50-postotnog udjela došlo je zbog tržišnih potreba te traženja načina dodatne specijalizacije unutar digitalne i zelene tranzicije. Kompanija je to koja se posljednjih godina u regiji Srednje i Istočne Europe usmjerila na digitalnu i zelenu tranziciju s naglaskom na Smart City rješenja, a u 2021. ostvarili su 8,13 milijuna eura prihoda. Prošlogodišnje poslovne brojke Gerenčir ne otkriva već samo ističe da je 2022. bila izazovna, no da su planirane aktivnosti većinom realizirane.

Spajanje s austrijskim BIP-om, kompanijom koja je vodeći vlasnik i operater infrastrukture parkiranja i mobilnosti na tržištima Austrije, Italije i Hrvatske, Verso Altimi bi trebala dati vjetar u leđa.

”Promjenom vlasničke strukture omogućit ćemo brz i kvalitetan razvoj vlastitih resursa, povećanje vidljivosti referentnih proizvoda te osigurati nova zapošljavanja i ulaganje u razvoj i istraživanja. Promjena koju smo pokrenuli usmjerena je na razvoj i unaprjeđenje poslovanja pri čemu ćemo i dalje biti maksimalno posvećeni našim postojećim korisnicima i projektima.

Zajedničke i buduće strateške odluke bit će snažno usmjerene na razvoj i proširenje proizvodnih i razvojnih kapaciteta što predstavlja pružanje novih usluga za digitalnu i zelenu transformaciju s naglaskom na Smart Connect rješenja, te kontinuiranu prisutnost u mrežnom poslovanju, IoT i digitalnoj transformaciji”, najavljuje Gerenčir.

Austrijanci pak računaju da će ovim ulaganjem nadograditi ponudu svojih digitalnih usluga te tako postati pionir rješenja za pametne i klimatski učinkovite gradove. U realizaciju ove strategije krenuli su još 2021. kupivši tvrtku RAO, a koja nudi softverska rješenja za upravljanje i kontrolu javnog parkirališta i cestovnog prostora, kao i sustave naplate, rješenja za pristup i prodaju karata za nacionalne parkove i parkove prirode, rekreacijske objekte i marine.

Nadogradnja ponude
Kupnjom Verso Altime svoju će ponudu pametnih i zelenih rješenja dodatno upotpuniti. “S našom investicijom u Verso Altimu idemo čak i korak dalje. Ne samo da produbljujemo svoje digitalne kompetencije, već i jačamo svoju poziciju aktivnog partnera javnih uprava kako bismo povećali kvalitetu života, a pritom djelovali na način koji štedi resurse”, istaknuo je Johann Breiteneder, izvršni direktor Best in Parkinga.

Digitalna i zelene rješenja pak Verso Altima razvija i u uz pomoć europskog novca. Gerenčir tako navodi da je Verso Altimi prošle godine iz fonda za oporavak Next GenerationEU odobreno europsko sufinanciranje za provedbu projekta “Komercijalizacija inovativnih Citizen Engagement i Open Smart City platformi” vrijednog 1,4 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close