Američki san u Sisku: Spojio visoku tehnologiju, kuhinju i odgoj poduzetnika

Autor: Jasmina Grgurić/VL , 02. listopad 2014. u 16:05
Sertićeva tvrtka jedina u Europi proizvodi safirne kristale za potrebe visoke tehnologije/Ž. Bašić/PIXSELL

Applied Ceramics u Sisku zapošljava 65 radnika, lani su ostvarili prihod od 29 mil. kn.

Svi koji ga poznaju opisuju ga kao Amerikanca u Sisku i Siščanina u Americi, čovjeka s vizijom koji je u rodnom gradu odlučio oživiti duh poduzetništva.

Riječ je o ekonomistu Mattu Darku Sertiću, vlasniku i osnivaču tvrtke Applied Ceramics, koja u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, kao jedina na europskom tržištu, proizvodi safirne kristale za potrebe visoke tehnologije. Već osam godina produžena su ruka istoimene industrije u Silicijskoj dolini. No, poznati poduzetnik tu nije stao, realizirao je dva jedinstvena projekta. Prije tri godine u zgradi negdašnjega Instituta bivše Željezare niknuo je Kulinarski institut – Kul in, a ovih dana otvoren je i Pisak, prvi poduzetnički inkubator kao rezultat privatne inicijative u državi.

"Počeli smo s velikim rezervama, a danas smo čvrsta točka na europskoj karti proizvodnje safirnih kristala. Pitali su kakve veze s time ima institut kulinarstva, no ima jer je i to bila ideja koja je popunila veliku prazninu u ponudi Hrvatske. Jedino je to mjesto koje će vas osposobiti da postanete šef kuhinje renomiranoga hotela, restorana s Michelinovim zvjezdicama", kaže Sertić. Na prvi pogled, ističe, ni poduzetnički inkubator nema poveznicu s keramikom i kulinarstvom, ali je baš ono što je nedostajalo. "U vrijeme kad se zatvaraju stare firme potrebna je inicijativa koja će stvarati nove. Mladi sada imaju gdje početi bez straha", objašnjava Sertić ističući kako za njega u tome ekonomske računice – nema.

Sisak je, napominje, u prednosti u odnosu na brojne europske i azijske gradove zbog infrastrukture i industrijski školovanih stanovnika. Napredak vidi u dovođenju novih proizvoda koji bi se dalje razvijali. U Pisak je uložio vlastitih oko pola milijuna kuna, dok je sa 600.000 kn projekt financiralo Ministarstvo poduzetništva i obrta. Poslovni inkubator s moderno uređenih 800 kvadrata već ima šest stanara u osam od ukupno 16 modula čija se potpuna popunjenost očekuje do kraja godine. Na raspolaganju im je subvencionirani najam prostora pet godina, pri čemu prve plaćaju tek 15 kuna po kvadratu. U inkubatoru su trenutno smješteni Web com business, Areo dizajn, Indop, OPG Branka Marenić, Euroforest i Zoma.

Applied Ceramics u Sisku zapošljava 65 radnika, lani su ostvarili prihod od 29 milijuna kuna, a dobit im je iznosila 56.700 kuna. "Prihod i ove godine računamo na razini 30 mil. kn. Sve izvozimo, prošlog mjeseca proizveli smo 1800 komada proizvoda, što je visoka brojka jer ne proizvodimo serijski nego najčešće po narudžbi. Pritom su najzastupljeniji komadi od tehničke keramike sa znatnim povećanjem udjela safirnih komada za poluvodičku industriju", kaže direktor Milan Sladojević. Prosječna dob zaposlenika je 28 godina, mnogo je onih koji s 18 godina počnu raditi nakon što prakse u Appliedu. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svaka čast!

New Report

Close