Adris grupa polovicu prihoda ostvarila u izvozu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. listopad 2012. u 14:00
PIX

Operativna dobit Adris grupe iznosi 418 milijuna kuna i sedam posto je niža od prošlogodišnje.

Ukupni prihod Adris grupe u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 2,6 milijarde kuna i povećan je za 2,6 posto, dok dobit prije poreza iznosi 571 milijun kuna, što je za 13,5 posto manje nego u prvih devet mjeseci 2011., zbog pada neto financijskog rezultata zbog utjecaja negativnih tečajnih razlika na financijskoj imovini, objavljeno je danas iz Adris grupe. Prihodi Adris grupe od prodaje roba i usluga u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznose 2,28 milijarde kuna i u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem veći su za 3,7 posto. Pritom prihodi od prodaje u inozemstvu iznose 1,07 milijardi kuna i porasli su za 5,3 posto.

Operativna dobit Adris grupe iznosi 418 milijuna kuna i sedam posto je niža od prošlogodišnje, navodi se u priopćenju. Analiza rezultata duhanske strateške poslovne jedinice pokazuje da je TDR u prvih devet mjeseci ove godine ostvario jedan posto manju prodaju nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. I nadalje je prisutan trend pada potrošnje na hrvatskome i regionalnim tržištima, prosječno pet do deset posto, a uz pad financijskih rezultata i pad potrošnje, nastavljen je i trend prelaska potrošača na niže cjenovne segmente. Uz to, uočava se snažan rast potrošnje rezanih duhana koji imaju višestruko povoljniji porezni tretman od cigareta, navode iz Adrisa.

TDR je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario 61 posto svoje prodaje u izvozu ili tri postotna boda više nego u istom lanjskom razdoblju. Turizam pak tradicionalno ostvaruje više od 90 posto prodaje na stranim tržištima, dok je Cromaris u posljednje dvije godine gotovo udvostručio izvoz, tako da gledajući u cjelini, Adris grupa gotovo polovicu prihoda od prodaje roba i usluga ostvaruje na inozemnim tržištima.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je šest posto više noćenja gostiju nego u prvih devet mjeseci 2011. Tvrtka za proizvodnju i preradu ribe Cromaris u prvih je devet mjeseci 2012. povećala prodaju za devet posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close