ACI objavio uspješne poslovne rezultate i rast prihoda

Autor: Suzana Varošanec , 28. veljača 2020. u 15:17
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

“Ograničenje trajanja koncesija čimbenik je koji najviše utječe na potencijal razvoja društva. Stoga su započete aktivnosti s ciljem produljenja koncesija za sve marine u sustavu”, iznose u izvješću.

Najveći sustav marina na Mediteranu Adriatic Croatia International Club za djelatnost marina (ACI) objavio je pozitivan poslovni rezultat i prihod koji je veći za 10% u 2019. u odnosu na godinu ranije, što znači stabilno poslovanje koje omogućuje nastavak započetog investicijskog ciklusa.

Tako je i za 2020. planiran nastavak investicijskog ciklusa ulaganja u infrastrukturu i modernizaciju marina te u nove projekt, s ukupnim planom ulaganja u iznosu od 188 milijuna kuna, no postoji jedan uvjet. Realizacija strateškog plana poslovanja kao i daljnji razvoj društva ovise o trajanju ugovora o koncesiji što u najvećom mjeri ograničava  ACI u provođenju postavljenih strateških ciljeva. To se navodi u Izvješću poslovodstva za poslovanje u 2019. Ističu da na poslovanje utječu koncesijski ugovori, temeljem kojih sve ACI-jeve koncesije (izuzev marine Veljko Barbieri i sidrišta) istječu 2030..

“Ograničenje trajanja koncesija čimbenik je koji najviše utječe na potencijal razvoja društva. Stoga su započete aktivnosti s ciljem produljenja koncesija za sve marine u sustavu”, iznose u izvješću.

Kako pojašnjavaju, produljenje koncesijskih razdoblja preduvjet je za realizaciju dugoročnih investicijskih ulaganja u imovinu društva, infrastrukturu i suprastrukturu koja u postojećem koncesijskom razdoblju nisu ekonomski isplativa, dok bi se ulaganjima stvorile pretpostavke za širenje lepeze usluga, podizanje njihove kvalitete te ostvarivanje značajno boljih poslovnih rezultata.

Inače, lani je ACI-jev rast prihoda od prodaje veći od 0,5 milijuna kuna temeljem usluge veza lani je zabilježen u nekoliko marina: u Opatiji (0,6 milijuna kuna), Cresu (0,7 milijuna kuna), Dubrovniku (0,8 milijuna kuna) i Skradinu (0,9 milijuna kuna).  U prošloj godini ukupni prihod ACI-ja iznosio je 237,4 milijuna kuna, uz  pozitivan bruto financijski rezultat u iznosu od 39,2 milijuna kuna (+0,7 milijuna kuna u odnosu na usporednu godinu), zatim  porez na ostvarenu dobit  od 7,3 milijuna kuna iz čega proizlazi lanjska neto dobit u iznosu od 31,8 milijun kuna. EBITDA za 2019. iznosi 104 milijuna kuna te je za 10 milijuna kuna veća u odnosu na usporednu godinu.

U 2020. tvrtka planira uz investicije u vrijednosti 188 milijuna kuna i daljnji razvoj ACI SAIL-a, nastavak digitalne transformacije poslovanja u cilju povećanja dobiti i puni kapacitet rada ACI marine Rovinj. Riječ je o marini koja je lani uređena s najmodernijom tehnologijom te nosi kategorizaciju 5 sidara, raspolaže sa 192 veza na moru, a na godišnji vez mogu se primiti plovila duljine do 35 metara. U planu ulaganja za 2020. najveće kapitalne investicije planirane su za rekonstrukciju morskog i kopnenog dijela marine Korčula, ulaganje u garažu u marini Rovinj, izgradnju charter terminala u marini Split te nastavak započetih ulaganja iz 2019.  Što se tiče razvoja  ACI SAIL-a, navode da u okviru nautičkog turizma postoji prostor za vrhunsku školu jedrenja i crew charter, što je nastavak početne vizije ACI-ja te komplementarno djeluje na temeljne usluge društva.

Zaključno, prema predsjedniku Uprave Kristijanu Paviću, financijski pokazatelji pokazali su stabilnost poslovanja tvrtke uz ostvarenje rasta, što omogućuje nastavak investicijskog ciklusa ulaganja u infrastrukturu i modernizaciju marina te  nove projekte.

Komentirajte prvi

New Report

Close