1,3 mlrd kuna ukupnog prihoda stvorenih na strategiji zdravog rasta Auto Hrvatske! I zapošljavaju

Autor: Suzana Varošanec , 05. svibanj 2022. u 14:58
Foto: Robert Anic/PIXSELL

U tekućoj 2022. obilježavaju 70 godina uspješnog poslovanja, a prvi kvartal donosi nastavak rasta, ali i novo zaspošljavanje. Prema najavama Velimira Marovića, glavnog izvršnog direktora Auto Hrvatska d.d., primarni ciljevi su dodatno pozicioniranje tvrtke u kontekstu visoke razine kompetencija i konkurentnosti na tržištu proizvoda i usluga auto struke, tako daporučuje: “Kao i do sada Auto Hrvatska će i dalje ulagati u svoje zaposlenike i biti orijentirana na poslovnu izvrsnost jer kao takvi želimo biti sinonim za kompetentnost i konkurentnost na tržištu. Kao i svaka tvrtka na našem tržištu želimo rast, no naša strategija je stvaranje zdravog rasta s kojim ćemo i dalje biti kompetentni, konkurentni i uspješni!”

Ukupan promet Poslovne grupe Auto Hrvatska ostvaren u 2021. na domaćem tržištu kao i diljem regije (u Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini), iznosi gotovo 1,3 milijarde kuna, što predstavlja rast od 10,58% u odnosu na 2020., dok je konsolidirana neto dobit lani iznosila više od 40 milijuna kuna, kako se pokazuje kroz GFI za 2021.

Međutim, ova specijalizirana poslovna grupacija za prodaju vozila, rezervnih dijelova, guma, alata i servisne opreme, kao najstarija tvrtka domaće auto industrije koja ove godine obilježava 70 godina uspješnog poslovanja, nastavlja svoj uzlazni tren. Tijekom prvog kvartala 2022. ostvarila je ukupan konsolidirani prihod u visini od 317,14 mil kuna što je 3,33 % više u odnosu na isto razdoblje 2021., a konsolidirana neto dobit za prvi kvartal utvrđena je u iznosi od 11,86 mil. kn.

Poslovna ostvarenja i zabilježen rast u 2021. upotpunjeni su visokim brojkama koje su ostvarene, kako navode, kroz prodajne i uslužne rezultate: tako je lani na razini Grupe prodano 3294 automobila, 897 kamiona i 71 autobus, a u vrijednosti 189 mil. kn isporučeno je i ugrađeno rezervnih dijelova, uz 55.000 prodanih guma, te je zabilježeno 259.000 izvršenih sati servisnih djelatnika. I sve to kroz poslovanje putem 26 lokacija.

Osim financijskog rasta, Auto Hrvatska je tijekom 2021. dodatno povećala i broj zaposlenika pa je ukupno imala 700 zaposlenika, dok je godinu prije Grupa zapošljavala 689 ljudi. U tekućoj 2022. , prema najavama Velimira Marovića, glavnog izvršnog direktora Auto Hrvatska d.d., primarni ciljevi su dodatno pozicioniranje tvrtke u kontekstu visoke razine kompetencija i konkurentnosti na tržištu proizvoda i usluga auto struke.

“Kao i do sada Auto Hrvatska će i dalje ulagati u svoje zaposlenike i biti orijentirana na poslovnu izvrsnost jer kao takvi želimo biti sinonim za kompetentnost i konkurentnost na tržištu. Kao i svaka tvrtka na našem tržištu želimo rast, no naša strategija je stvaranje zdravog rasta s kojim ćemo i dalje biti kompetentni, konkurentni i uspješni”, navodi Marović.

Jedan od značajnijih ciljeva u tekućoj godini, prema navedenom kvartalnom izvješću, tiče se restrukturiranja postojeće imovine koja nije u funkciji kako bi tvrtka omogućila pripremu novih ulaganja u osnovnu djelatnost. Auto Hrvatska trenutno zauzima vodeću poziciju na tržištu gospodarskih vozila s ukupnim udjelom od oko 30% i glavni je uvoznik vozila MAN, Neoplan, Otokar i Ford Trucks. Uz to, uvoznici su za Kässbohrer prikolice za teretna vozila.

“Prodaja novih i rabljenih gospodarskih i osobnih vozila upotpunjena je velikom ponudom rezervnih dijelova, guma i opreme širokog spektra poznatih svjetskih proizvođača, mrežom prodajno-servisnih centara za osobna i gospodarska vozila, ponudom servisne opreme i alata te ostalim povezanim uslugama u auto struci. Osobni program Auto Hrvatske uključuje prodaju i ovlašteni servis novih osobnih vozila marki Volkswagen, Audi, Škoda, Mazda, Peugeot, Renault, Dacia, Seat, Cupra, i Fiat Professional, zastupstvo DFSK električnih vozila te ponudu rabljenih vozila svih marki”, navodi se u njihovom priopćenju.

Najveći dio kapitalnih izdataka u 2021. odnosi se na stjecanje novih nekretnina te na obnovu, rekonstrukciju i prenamjenu zgrada i objekata. Kapitalna ulaganja u prihvatljive gospodarske djelatnosti koje doprinose klimatskim ciljevima usklađenih s Uredbom o taksonomiji odnose se na energetsku obnovu zgrada tijekom 2021. te na ulaganje u e – punionice za električne automobile, a prema Taksonomiji EU “Obnova postojećih zgrada” i “Ugradnja, održavanje i popravak punionica za električna vozila”. Njihov nefinancijski izvještaj za 2021. (ESG izvještaj) pokazuje pored toga i da Auto Hrvatska godišnje ekološki zbrine 237.000 kilograma opasnog otpada te da je postupanje s kemikalijama, uljima i gorivima pod stalnom kontrolom. Otpadne vode iz servisnih radionica odvode se u separatore ulja koji se redovno čiste. Sav opasni otpad do zbrinjavanja se čuva na posebno označenim mjestima. Podaci o zbrinjavanju uvijek su I dostupni za provjeru u mjerodavnim institucijama. S otpadom se postupa u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, Pravilnikom o gospodarenju otpadom te odgovarajućim propisima za posebne kategorije otpada, što znači da se vodi cjelovita i sustavna brigu o svim vrstama otpada koji nastaju na lokaciji te se vodi sva propisana dokumentacija o nastanku i tijeku otpada.

Inače njihov plan ukupnog broja zaposlenika u 2022. je 715 zaposlenih, što znači daljnje zapošljavanje. lako se na tržištu rada u Hrvatskoj primjećuju poteškoće u pronalasku i zadržavanju kvalitetnih zaposlenika, Auto Hrvatska procesima zapošljavanja zasad, tvrde, uspijeva osigurati, a ulaganjima i zadržati potreban broj kvalitetnih zaposlenika. Od dodatnih prednosti njihovim zaposlenicima ističu da zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond pruža mogućnost učlanjenja svim zaposlenicima Poslovne grupe. Mogućnost dodatne štednje primjer je da se zaista brine o sigurnoj mirovini svojih zaposlenika, pa tvrtka mjesečno izdvaja sredstva za štednju u fondu u onolikom iznosu koji uplaćuje zaposlenik samostalno, što znači da se iznos koji uplaćuje zaposlenik u biti udvostručuje, a sve s ciljem ostvarenja sigurnije mirovne. Svi su zaposlenici osigurani od nesretnog slučaja, te organizirano obavljaju redovne sistematske preglede, isplaćuje im se naknada za topli obrok, dok su nagradni dodaci i darovi u naravi definirani za sve zaposlenike Poslovne grupe. Omogućeno je i kreditiranje po povlaštenim uvjetima, zaposlenicima se isplaćuje 7.000 kn za novorođeno dijete te se Multisport članarina sufinancira.
Svi zaposlenici, neovisno o vrsti ugovora, rasi, spolu ili dobi, imaju iste pogodnosti u skladu s vremenom provedenim na radu. Sva društva Grupe isplaćuju jubilarne nagrade za vjernost rada u Auto Hrvatskoj, regres, božićnicu i uskrsnicu, prigodni dar djeci do 15 godina, različite pomoći i slično. Zaposlenici imaju pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, a pri odlasku u mirovinu imaju pravo na isplatu otpremnine, i svi – bez obzira na vrstu radnog odnosa i spol, imaju sva prava u vezi s rodiljnim i roditeljskim dopustom u skladu sa Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama, iznose u navedenom izvješću.

Komentirajte prvi

New Report

Close