10 nijansi biznisa

Autor: Promo , 26. rujan 2022. u 22:00
Marko Grilc, Regional People & Culture Direktor iz tvrtke Manpower/PD

Mladi danas žele posao sa svrhom i smislom, koji im omogućuje osobni razvoj i samoaktualizaciju, u zdravom okruženju i s podržavajućim liderima i kolegama, u kompaniji čije su vrijednosti u skladu s njihovim vlastitima. Kako privući i zadržati najbolje od njih?

Savjete i odgovore dao nam je Mario Grilc, Regional People & Culture Direktor iz tvrtke Manpower- globalnog predvodnika u rješenjima za zapošljavanje i ljudske resurse.

Kako privući najbolje među mladima

  1. Pogledajte se u ogledalo
    – Imajte jasnu sliku tko ste i kamo ste krenuli. Olakšajte im da vas upoznaju, budu privučeni vašim ciljevima i požele ih internalizirati.
  1. Zamislite sliku
    – Precizno definirajte kompetencije i stavove idealne osobe za traženo radno mjesto. Neka u startu vide da znate koga tražite, to ulijeva povjerenje i omogućuje im da se lakše prepoznaju u vašem opisu.
  1. Ostvarujte zamišljeno
    – Uz opis posla oglašavajte i karijerne koristi tog radnog mjesta – ukažite im na višestruke i dalekosežne benefite koje će dobiti kod vas kao etapu u razvoju njihove karijere, i to im i pružite.
  1. Nađite mjerilo
    – Definirajte kako ćete prepoznati potencijal mlade osobe da kroz određeno vrijeme dostigne zamišljenu sliku. Prezentirajte im se kao stručnjak s visoko razvijenim HR praksama.
  1. Izađite iz okvira
    – Zaposlite na temelju stava, a ne kompetencija i iskustva; kompetencije se stječu lakše nego što se mijenjaju stavovi. Olakšajte im prepoznavanje usklađenosti kompanijskih vrijednosti s njihovim vlastitima.

Kako zadržati nove zaposlenike

  1. Slikajte sliku
    – Napravite plan uvođenja u posao i podijelite ga na broj tjedana s jasno definiranim ciljevima – ubrzat ćete njihovo osposobljavanje za samostalan rad i motivirati ih.
  1. Pomiješajte boje
    – Zadavanje zadataka započnite sa zašto i dajte im slobodu da odaberu kako. Uključivanjem ih osnažujete da razvijaju svoje kompetencije i osjećaj da doprinose, a ne samo odrađuju.
  1. Promijenite oblike
    – Često dajte feedback po principu pitam za mišljenje-kažem-pitam kako se sada čini. Redoviti feedback temelj je razvoja zaposlenika, a na ovaj način puno će ga lakše čuti i prihvatiti.
  1. Uvedite novi element
    – Slušajte savjete i ideje mladih ljudi. Njihova je perspektiva nezamjenjiva, strast neprigušena, a budućnost na dohvat ruke.
  1. Završite sliku
    – Učinite posao zabavnim i dinamičnim. Neka vaši zaposlenici budu svjesni koliko je zastarjela paradigma “work-life balance” i da život ne čeka kraj radnog vremena da bi ga počeli živjeti!

Manpower, s uredima u više od 80 zemalja diljem svijeta, pomaže tvrtkama da se transformiraju pomoću inovativnih usluga ljudskih resursa – psihometrijskog testiranja, pronalaženja i odabira talenta.

U Hrvatskoj, ured Manpowera pristuan je od 2008. godine, te od tada, kontinuirano prilagođava i primjenjuje međunarodno znanje, iskustvo i dobre prakse s obzirom na lokalno  okruženje.

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close