Nedavno počeli s probnom proizvodnjom u novoj čeličani, na posao vraćena 144 radnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. prosinac 2012. u 17:15
Foto: PIXSELL

Sisačku željezaru ponovo namjeravaju postaviti na noge.

Iz talijanskog ABS-a, tvrtke u sastavu međunarodne korporacije Danieli, koja je prije pola godine za 30,4 milijuna dolara od američkog CMC-a kupila najveći dio sisačke željezare, najavljuju kako namjeravaju željezaru ponovo postaviti na noge.

Nedavno su počeli s probnom proizvodnjom u novoj čeličani, koju je prije dvije godine izgradio CMC, na posao su vraćena 144 radnika, uglavnom bivših zaposlenik željezare, a zbog povoljnije cijene struje radi se samo u noćnoj smjeni.

O planovima novog vlasnika moglo se čuti na upravo održanom gospodarskom forumu, na kojem su čelnici talijanskog ABS-a prvi put javno istupili.

"Iako je sisačka željezara prvi pogon ABS-a izvan Italije, došli smo u Sisak da ovdje ostanemo i da željezaru ponovo postavimo na noge. ABS je proizvođač legiranih čelika za automobilsku industriju, brodogradnju, mostogradnju, željeznicu i druge namjene i vjerujemo da s proizvodnjom u Sisku možemo postati prvi proizvođač specijalnih čelika u Europi", rekao je tehnički direktor ABS-a Tomislav Krleža.

Dodao je kako sada djeluju kao podružnica talijanske tvrtke, ali kada krene redovna proizvodnja tvrtka će se registrirati kao ABS Sisak.

Istaknuo je dva cilja, prvi i najvažniji je da ostvare potrebnu kvalitetu čelika, što vjeruje da će postići za dva-tri mjeseca. Drugi će biti odluka o daljnjim ulaganjima u ljevaonicu i druga postrojenja.

Kako bi ostvarili svoje planove trebat će im potpora i lokalne zajednice i države, rekao je napominjući kako ranije poruke, posebice one s državne razine, nisu ohrabrujuće. "Zato nas, uz deklarativnu dobru volju, u suradnji zanima i izvedba", rekao je Krleža.

Riječ je, naime, o problemima, koje je pokušavao riješiti i bivši vlasnik, američki CMC, a odnose se tarifni status željezare kao velikog potrošača struje, olakšicama u plaćanju komunalne naknade i komunalnog doprinosa i sl.

Problem, na koji su upozorili iz ABS-a, je i neriješeno pitanje distribucije energenata tvrtkama u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni. Nekada je isporuku plina, struje, vode, pare i drugih energenata obavljala željezara, ali ABS nije registriran za tu djelatnost.

Načelno je dogovoreno da isporuke preuzmu za to ovlaštene državne tvrtke, ali ništa još nije učinjeno. Zbog toga iz austrijskog Oberndorfera, koji je u blizini izgradio tvornicu betonskih elemenata, najavljuju kako će, ako se problem uskoro ne riješi, morati prekinuti proizvodnju, jer su i oni i ABS u prekršaju.

Tvrtke kojima je Grad Sisak prodao parcele u poslovnoj zoni vrše pritisak na gradsku upravu smatrajući je odgovornom za infrastrukturu, a sisački gradonačelnik Dinko Pintarić pismom se obratio mjerodavnim ministarstvima sa zatjevom da se problem riješi.

Komentirajte prvi

New Report

Close