Mepas kupio Kandit za 6 mil. €

Autor: Marija Brnić , 23. svibanj 2011. u 22:00

Novi vlasnik obvezao se zadržati 340 zaposlenih, dok nekretnine u kojima je tvornica poslovala ostaju dosadašnjim vlasnicima

Nepunih godinu dana nakon preuzimanja osječke Kandit grupe Marko Pipunić i njegov partner Stipo Matić prodali su osječku tvornicu čokolade i bombona Kandit bosanskohercegovačkom Mepasu, tvrtki u vlasništvu Mirka Grbešića, poznatog poduzetnika u čijem je vlasništvu i osječka Saponia te bjelovarski Koestlin.

Stotinjak već otišlo
Vrijednost te transakcije, kako su priopćili iz Mepasa, iznosi šest milijuna eura. Dio dogovora je, prema neslužbenim informacijama, zadržavanje proizvodnje u Osijeku, a čuje se da će Kandit biti premješten u prostore Saponije u Nemetinu. Zaključeni ugovor između Kandit grupe i Mepasa, naime, uključuje prodaju opreme te proizvodnju i zalihe tvornice čokolade i bombona, ali ne i nekretnine u kojima je godinama ta tvornica poslovala. Novi vlasnik obvezao se zadržati i zaposlenike. U Kanditu je zaposleno 340 radnika, a od preuzimanja je iz tvornice kroz program konsolidacije grupe uz otpremnine otišlo oko sto radnika.

Brza prodaja
U Mepasu su objavili da će odmah nakon preuzimanja uslijediti integracija Kandita u poslovni sastav njegove grupacije, a poručuju i kako će vrlo brzo ući u investicije u tehnološku obnovu. Također će se fokusirati na poboljšanje i razvoj postojećih brendova, kao i jačanje tržišnih pozicija na hrvatskom tržištu, ali i inozemstvu. Iz redova Kandita pak ne skrivaju kako im je zapravo od samog preuzimanja osječke grupacije Kandit i bila namjera prodati tvornicu čokolade. Vlasnici Kandit grupe žele se, naime, fokusirati na “core business” proizvodnje šećera, mesa i mlijeka. U sastavu grupacije Kandit ostaju osječka šećerana Kandit Premijer, uz još dvije farme, svinjogojsku Lipovača-Prkos i Novu mliječnu farmu Holstein. Tvrtka Mepas osnovana je 1989. godine i jedna je od najvećih trgovačkih tvrtki na području BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close