Župić i partneri najveći dioničari Slatinske, ali sve se ‘vrti’ oko MKB-a

Autor: Jadranka Dozan , 03. lipanj 2020. u 15:38
Ante Župić, partner je u društvu Župić i partneri/MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Nešto ranije na listu 10 najvećih dioničara ušlo je još nekoliko novih imena koja se povezuju s MKB-om.

Iz Slatinske banke proteklih su nekoliko tjedana učestale burzovne objave vezane uz promjene u glasačkim pravima. Najnovijom, objavljenom na ZSE jučer, potvrdili su da su zaprimili obavijest odvjetničkog društva Župić i partneri o stjecanju 84.758 dionica, čime su prešli prag od 5 posto glasačkih prava u banci.

S 9,22 posto ukupnog broja dionica (a što s obzirom na 7,8 posto dionica u trezoru daje nešto manje od 10 posto glasačkih prava) OD Župić i partneri zasjelo je na prvo mjesto top 10 dioničara, na kojemu je donedavno bio Slavonski fond, SZAIF.

Ta promjena registrirana je pri Središnjem klirinško depozitarnom društvu još prošli tjedan, a dio je vlasničkog preslagivanja u okviru priprema ulaska mađarske MKB banke u Slatinsku. Nešto ranije na listu 10 najvećih dioničara ušlo je još nekoliko novih imena koja se povezuju s MKB-om odnosno Lorincom Meszarosem, mađarskim biznismenom koji (preko svojih tvrtki) kontrolira tu banku iz reda mađarskih ‘top pet’.

Uz fond Beta Magantokealap (s 8,28 posto), to vrijedi i za šestog dioničara po velićini Ivana Meštrovića (s 5,55 posto udjela), inače predsjednika NK Osijek, u kojemu je pak Meszaros predsjednik Nadzornog odbora.

Te tri vlasničke pozicije predstavljaju 24,9 posto ukupnih glasačkih prava, a njihova razlomljenost pripisuje se proceduri koju nameće Zakon o kreditnim institucijama, a koja ukjučuje prethodne suglasnosti Hrvatske narodne banke. Budući da se već neko vrijeme tvrdi da je MKB od regulatora zatražio odobrenje, realno j očekivati da će razmjerno brzo uslijediti i ponuda za preuzimanje banke.

S oko 1,5 milijardi kuna aktive daleko većoj mađarskoj banci ona ponajprije znači kupnju ulaznicu za hrvatsko tržište. Inače, u poslovni krugovima tvrdi se da su pregovori Mađara i Auctor Holdinga, koji puten nekoliko tvrtki u vlasništvu kontrolira Slavonski fond, prvotno uključivali namjeru da preuzmu SLPF. No, čini se da će Meszaros u Hrvatskoj ulagački zasad kombinirati nogomet i bankarstvo.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Čini se da Ugari polako i potiho vraćaju kontrolu nad svojim zemljama.

New Report

Close