ZSE: Očekuju se mirnije trgovanje i stagnacija indeksa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. ožujak 2013. u 10:15
Guliver/Thinkstock

Jučerašnji iznenađujući skok Crobexa, kao i obujma trgovanja, pripisala bih ponajviše aktivnostima fondova, koji su vjerojatno uljepšavali pozicije na kraju mjeseca.

Nakon jučerašnjeg snažnog skoka Crobexa, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje mirnije trgovanje, jer nema fundamentalnih razloga za daljnji uspon indeksa, a i na inozemnim je burzama prevladao oprez.
Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks skočio je jučer 1,6 posto, na 1.945 bodova, a Crobex10 1,02 posto, na 1.087 bodova.
Redovni promet dionicama iznosio je 21,4 milijuna kuna, te je bio otprilike tri puta veći nego prethodnoga dana.

Milijunski promet ostvaren je sa čak sedam izdanja. Najveći promet, 2,78 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, a cijena joj je ojačala 0,46 posto, na 216 kuna. Slijedi dionica Zagrebačke banke, s prometom od 2,2 milijuna kuna i skokom cijene za gotovo 4 posto, na 38,9 kuna. „Jučerašnji iznenađujući skok Crobexa, kao i obujma trgovanja, pripisala bih ponajviše aktivnostima fondova, koji su vjerojatno uljepšavali pozicije na kraju mjeseca. U svakom slučaju, fundamentalnih razloga za rast indeksa nije bilo“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Nakon snažnog skoka u siječnju, Crobexi su i u veljači ostvarili dobitke. Crobex je ojačao 3,05, a Crobex10 2,66 posto. Od početka godine oba su indeksa u plusu gotovo 12 posto. No, iz domaćeg gospodarstva i dalje nema dobrih vijesti. Državni zavod za statistiku jučer je objavio da je bruto domaći proizvod u posljednjem kvartalu prošle godine pao 2,3 posto, što je peto tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

U cijeloj prošloj godini BDP je pao za 2 posto, a recesija će se vjerojatno nastaviti i na početku ove godine. Ni sa svjetskih tržišta ne stižu poticajni signali. Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer nakon dva dana snažnog rasta cijena dionica ulagači nisu pronašli novih razloga za kupnju. Dow Jones oslabio je 0,15 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,09, a Nasdaq indeks 0,07 posto.

I na azijskim te europskim burzama jutros se trguje mirno, a suzdržanost ulagača posljedica je anemičnih podataka iz kineskog i drugih najvećih svjetskih gospodarstva. „Danas očekujem mirno trgovanje, uz stagnaciju indeksa. Slično je i na inozemnim burzama, gdje su investitori na oprezu nakon snažnog rasta indeksa, jer je mnogo rizika pred njima – od sastavljanja talijanske vlade nakon parlamentarnih izbora, do rješavanja pitanja zaduživanja u SAD-u“, zaključuje Bešević Vlajo.

Komentirajte prvi

New Report

Close