ZSE: Očekuje se nastavak rasta Crobexa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2013. u 10:53
Guliver/Thinkstock

Redovni promet dionicama iznosio je 11,8 milijuna kuna, što je otprilike 3,2 milijuna manje nego prethodnog trgovinskog dana.

Nakon jučerašnjeg jačanja Crobexa, zahvaljujući neočekivanom rastu industrijske proizvodnje, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje nastavak uspona cijena dionica jer i na svjetskim burzama vlada dobro raspoloženje.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje porast Crobexa, a 2 stagnaciju. Crobex indeks ojačao je jučer 0,58 posto, na 1.968 bodova, a Crobex10 0,41 posto, na 1.095 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 11,8 milijuna kuna, što je otprilike 3,2 milijuna manje nego prethodnog trgovinskog dana. Najveći promet ostvaren je dionicom Ericssona Nikole Tesle, gotovo 3 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena ojačala 1,21 posto, na 1.498 kuna.

„Neočekivani rast industrijske proizvodnje potaknuo je jučer interes ulagača za kompanijama iz proizvodnog sektora. Najveći dobitak ostvario je sektorski indeks Crobexindustrija, ojačavši za 1,92 posto. I danas očekujem nastavak blagog rasta indeksa. Za znatniji rast cijena dionica nedostaje poticajnih vijesti“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria. Državni zavod za statistiku objavio je jučer da je industrijska proizvodnja u siječnju ojačala za 3,4 posto u odnosu na siječanj prošle godine.

To je prvi rast proizvodnje od kolovoza prošle godine i znatno bolji podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u siječnju industrijska proizvodnja pala za 4,4 posto. Na nastavak rasta cijena dionica na domaćem tržištu moglo bi utjecati i dobro raspoloženje na inozemnim burzama.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli jer je Janet Yellen, utjecajna potpredsjednica Feda, kazala da je labava monetarna politika središnje banke praktično zajamčena, s obzirom da gospodarstvo još ne koristi sve potencijale. Dow Jones ojačao je 0,27 posto, dok je S&P 500 porastao 0,46, a Nasdaq indeks 0,39 posto. Jutros je, pak, kineski premijer najavio pojačanu potrošnju države kako bi drugo po veličini svjetsko gospodarstvo u ovoj godini dostiglo ciljani rast od 7,5 posto.

Očekuje se i labavljenje monetarne politike u eurozoni te Japanu, što potiče sklonost ulagača prema riziku, pa su jutros porasle cijene dionica i na azijskim te europskim burzama. „I danas na inozemnim burzama očekujemo rast indeksa zbog smanjenja averzije investitora prema riziku budući da je najavljen nastavak labave monetarne politike u SAD-u. Nove smjernice investitorima će danas dati PMI indeks uslužnog sektora eurozone“, zaključuje Franin.

Komentirajte prvi

New Report

Close