ZSE: Vrijeme je za buđenje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. travanj 2013. u 10:39
Thinkstock

Crobex indeks prošloga je tjedna pao 1,19 posto, na 1.948 bodova, a Crobex10 0,47 posto, na 1.089 boda.

Proteklog su tjedna na Zagrebačkoj burzi Crobexi pali treći tjedan zaredom, ponajviše zbog negativnog raspoloženja na svjetskim tržištima i nedostatka poticajnih domaćih vijesti, a idućih će dana u fokusu ulagača biti poslovna izvješća kompanija za prvo tromjesečje.

Crobex indeks prošloga je tjedna pao 1,19 posto, na 1.948 bodova, a Crobex10 0,47 posto, na 1.089 boda.

Tijekom tjedna ti su indeksi zaronili i na najniže razine od kraja veljače, no krajem tjedna vratili su dio prethodnih gubitaka.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna 66,4 milijuna kuna, što je otprilike 17 milijuna više nego tjedan dana prije, no i dalje je riječ o niskoj likvidnosti.

Najviše se trgovalo dionicom HT-a, kojom je ostvareno 12 milijuna kuna prometa, uz porast cijene za 0,41 posto, na 213,99 kuna.

Slijedi dionica Jamnice, s gotovo 10 milijuna kuna, a cijena joj je skliznula 0,95 posto, na 52.000 kuna.

Znatniji promet, oko tri milijuna kuna, ostvaren je i dionicama Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena pala 1,57 posto, na 1.508 kuna, te Atlantic grupe, koje su pojeftinile 1,77 posto, na 665 kuna.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Diokija, s padom cijene za 7,39 posto, a slijedi dionica Valamara, s gubitkom od 3,59 posto.

Najveća dobitnica bila je, pak, dionica Ingre. Ta je tvrtka u petak izvijestila da je podnijela prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe i odbacila medijske špekulacije o navodnom otvaranju stečaja. Cijena joj je skočila 12,47 posto.

„I proteklog su tjedna, trećega zaredom, Crobexi uronili u minus, ponajviše zbog negativnog raspoloženja na inozemnim burzama. Ujedno, i likvidnost je slaba, jer nema novih poticajnih vijesti koje bi privukle nove investitore“, kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Od važnijih poslovnih vijesti, Agrokor je u petak izvijestio da je nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Tiska, jer je prešao prag od 75 posto dionica s pravom glasa u toj tvrtki. U tome taj koncern zajednički djeluje s Adrisom. Adris i Agrokor zajedno drže 1.909.122 redovnih dionica serije AII, odnosno 79,99 posto temeljnog kapitala Tiska.

Cijena dionice Tiska poskupila je 7,5 posto, na 215 kuna, uz promet od gotovo 600.000 kuna.

Idućih dana Mažurin očekuje nešto veću likvidnost na domaćem tržištu zbog početka objave poslovnih izvješća domaćih kompanija za prvo ovogodišnje tromjesečje.

„Od blue-chip dionica, prva će poslovne rezultate objaviti Podravka, u petak. Vrhunac objava bit će u utorak, 30. travnja“, kaže Mažurin.

Od same sezone objave Mažurin nema prevelika očekivanja.

„Općenito, očekujem da će kompanije iskazati manju profitabilnost. S druge strane, za očekivati je nastavak njihova razduživanja u sklopu procesa čišćenja bilanci“, ocjenjuje Mažurin.

Od vijesti koje bi mogle privući pozornost investitora na početku idućega tjedna ističe se ona da će Luka Rijeka biti dokapitalizirana.

Po pisanju Novog lista, prva faza dokapitalizacije, u kojoj bi država ostala većinski vlasnik s 50 posto plus jednom dionicom, mogla bi biti provedena do kraja godine. Pritom bi 35 posto dionica Luke dobilo novog vlasnika, čime se planira prikupiti oko 300 milijuna kuna za investicije. Istodobno, radnicima bi se ponudio dodatni paket dionica, do maksimalnog iznosa od 7.500 eura po radniku.

A na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale pod pritiskom pokazatelja da se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, a ni kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni.

Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 oslabili 2,1, a Nasdaq indeks 2,7 posto, što je njihov najveći tjedni pad od studenoga prošle godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,5 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,7, a pariški CAC 2,1 posto.

„Početkom tjedna na Wall Streetu su indeksi zabilježili najveći pad od početka godine. Posljedica je to zabrinjavajućih podataka iz Kine o usporavanju gospodarskog rasta u prvom tromjesečju i industrijske proizvodnje u ožujku, a negativnom sentimentu pridonijele su i lošije od

očekivanja poslovne objave nekih američkih kompanija“, navodi Mažurin.

Prema podacima Reutersa, dosad su poslovna izvješća objavile 104 kompanije i banke iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih 67 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, no samo ih je 43 posto ostvarilo veće prihode nego što se procjenjivalo. I to, premda su očekivanja vrlo niska.

„I idućih će dana u fokusu investitora na svjetskim burzama biti objave poslovnih rezultata kompanija i makroekonomskih pokazatelja, a posebice krajem tjedna podatak o američkom bruto domaćem proizvodu za prvo ovogodišnje tromjesečje“, zaključuje Mažurin.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close