ZSE: Još jedan snažni tjedni skok Crobexa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. ožujak 2013. u 10:44
Guliver/Thinkstock

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna gotovo 67 milijuna kuna, što je otprilike 13 milijuna manje nego tjedan dana prije.

Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobexi snažno porasli, drugi tjedan zaredom, ponajviše zahvaljujući dobrom raspoloženju na svjetskim burzama, pa su sada na dobitku više od 15 posto u odnosu na početak godine.

Crobex indeks skočio je protekloga tjedna 2,43 posto, na 2.004 boda, probivši psihološki važnu granicu od 2.000 bodova po prvi puta od početka rujna 2011. godine. Crobex10 porastao je, pak, 2,63 posto, na 1.119 bodova, a tijekom tjedna dosegnuo je i 1.126 bodova, najvišu razinu od kolovoza 2011. Od početka godine oba su indeksa u plusu 15,2 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna gotovo 67 milijuna kuna, što je otprilike 13 milijuna manje nego tjedan dana prije. Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 7,1 milijun kuna, a cijena joj je skliznula 0,13 posto, na 215,98 kuna. Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle sa 6,8 milijuna kuna prometa. Cijena joj je porasla za 3,84 posto, na 1.536,90 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicom Podravke, kojom je ostvareno 4,3 milijuna kuna prometa, pri čemu joj je cijena skočila 4,5 posto, na 290 kuna. Među likvidnijim izdanjima, najveći rast cijene bilježi dionica Chromos Agroa, za 9,5 posto. Dionica Vupika poskupila je, pak, 7,7 posto, Atlantske plovidbe 6,7, a Končar Elektroindustrije 5,5 posto. Znatan cjenovni pad bilježi, pak, dionica Badela 1862, za 20,55 posto. „Protekloga tjedna domaće tržište pratilo je pozitivna kretanja na inozemnim burzama. No, Crobex je u četvrtak prekinuo 6-dnevni pozitivni niz, te se čini da je na razini od 2.000 bodova stvoren jak otpor“, kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

A ulagači na Wall Streetu prošli će tjedan dugo pamtiti, jer je Dow Jones indeks četiri dana zaredom obarao rekorde. Zahvaljujući naznakama jačanja američkog gospodarstva, dobro raspoloženje vladalo je i na drugim svjetskim burzama. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 2,2 posto, na 14.397 bodova, a za toliko je porastao i S&P 500, dosegnuvši 1.551 bod. Nasdaq indeks skočio je, pak, 2,4 posto. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,6 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 3,6, a pariški CAC 3,8 posto.

„Rast na inozemnim burzama bio je temeljen na nastavku vođenja labavih monetarnih politika središnjih banaka u najvećim svjetskim gospodarstvima. No, upitno je da li će to biti dovoljno za dugoročni pozitivni trend. Naime, još je puno rizika na razini svjetskog gospodarstva“, napominje Mažurin. Najnoviji podaci s američkog tržišta rada ohrabruju.

„Međutim, po gospodarski rast u SAD-u prisutan je rizik vezan uz posljedice automatskog rezanja državne potrošnje za 85 milijardi dolara. Ni dužnička kriza u eurozoni još nije prevladana te se procjenjuje da ove godine eurozona još neće zabilježiti gospodarski oporavak. Kinesko gospodarstvo bilježi sve niže stope rasta. Tako da je puno rizika koji bi mogli naglo otrijezniti tržišta nakon ovakvog snažnog uzleta“, upozorava Mažurin. I na domaćem tržištu postoje rizici, dodaje.

„Dok ne vidimo oporavak hrvatskog gospodarstva i dok kompanije ne završe s procesom restrukturiranja i pripreme za tržište EU, teško da ćemo vidjeti i oporavak poslovnog sektora. Iz takve sadašnje pozicije teško je očekivati daljnji znatniji rast Crobexa“, zaključuje Mažurin.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close