ZSE došao do 30% udjela u Makedonskoj berzi

Autor: Poslovni dnevnik , 18. kolovoz 2022. u 22:00
U dvije transakcije kupljeno je dodatnih 146 dionica/I. Šoban/PIXSELL

Ako Zagrebačka burza želi dodatno povećati udjel, morat će tražiti novo odobrenje od makedonskog regulatora.

Zagrebačka burza došla je do plafona stjecanja udjela u Makedonskoj berzi prema trenutno važećem odobrenju tamošnjeg financijskog regualtora. Sa ZSE-a su u četvrtak priopćili da su stekli dodatni udjel u operateru makedonskog tržišta kapitala.

Naime, 17. kolovoza kupljeno je 8 dionica Makedonske berze, a 18. kolovoza dodatnih 138 dionica. Time je stečeno dodatnih 5,23 posto temeljnog kapitala Makedonske berze.

“Predmetne transakcije u potpunosti su financirane vlastitim sredstvima Burze”, ističe se u priopćenju ZSE-a. Kako je prijašnjim transakcijama stekla 691 redovnih dionica ili 24,75 posto udjela u Makedonskoj berzi, hrvatski burzovni operater povećao je vlasnički udio u makedonskom tržištu na 837 dionica ili 29,98 posto.

Ovotjednim kupnjama nastavljen je niz transakcija povećanja udjela započetih u prosincu 2019. kupnjom prvog paketa od 148 dionica. U listopadu prošle godine stečeno je novih 49 dionica.

U lipnju ove godine Burza je dobila novo odobrenje Komisije za vrijednosne papire Sjeverne Makedonije kojim je dopušteno stjecanje do 30 posto udjela u Makedonskoj berzi. Već istoga mjeseca kupljeno je ukupno 279 dionica u dvije transakcije.

U dvije srpanjske transakcije stečeno je dodatnih 215 dionica. Ako Zagrebačka burza želi dodatno povećati udjel, morat će tražiti novo odobrenje od makedonskog regulatora, a u tom slučaju najvjerojatnije bi bio otvoren put prelasku većine udjela.

Prema polugodišnjem izvješću, u prvih šest mjeseci ukupni promet na Makedonskoj berzi iznosio je 4,64 milijarde denara (76,1 milijun eura) i bio je 13,6 posto niži nego u istom lanjskom razdoblju.

Komentirajte prvi

New Report

Close