ZSE: Crobexi u minusu, najveći gubitnik brodarski sektor

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. travanj 2013. u 13:12
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Unatoč rastu indeksa na europskim tržištima, indeksi Zagrebačke burze danas su se spustili za više od pola posto, a najviše su pale cijene dionica brodarskih kompanija.

Unatoč rastu indeksa na europskim tržištima, indeksi Zagrebačke burze danas su se spustili za više od pola posto, a najviše su pale cijene dionica brodarskih kompanija.

Oko 12,00 sati Crobex je bio u minusu 0,56 posto, na 1.996 bodova, spustivši se nakon šest trgovinskih dana ponovno ispod psihološki značajne granice od 2.000 bodova.

Istodobno, Crobex10 spustio se 0,63 posto, na 1.107 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 2,2 milijuna kuna, što je otprilike na razini kao i prethodnog trgovinskog dana u ovo doba.

Na europskim burzama, pak, najvažniji indeksi bilježe dobitke, nakon što je objavljen nešto bolji od očekivanja PMI indeks industrijske aktivnosti u eurozoni. Trenutno su frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski Ftse indeks u plusu između 0,75 i 0,93 posto.

„Uz nastavak niskih prometa, Crobexi su danas u minusu. Većina dionica bilježi pad cijene. Najviše su u fokusu investitora bile dionice Atlantske plovidbe“, kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

Dionicom Atlantske plovidbe do podneva je ostvaren najveći promet, u visini od 404.000 kuna. Cijena joj je potonula 4,27 posto, na 337 kuna.

I ostali brodari bilježe oštar pad cijena dionica. Tako je dionica Jadroplova u minusu 6,59 posto, Tankerske plovidbe 2,56 posto, a Uljanik plovidbe 2,12 posto.

Uslijed toga, najveći gubitak među sektorskim indeksima bilježi Crobextransport, i to za 2,07 posto. Gubitak veći od jedan posto bilježi i Crobexkonstrukt, dok su ostali sektorski indeksi u blažem minusu.

Po visini prometa slijedi dionica HT-a, kojom je ostvareno 275.000 kuna. Pritom joj je cijena oslabila 0,06 posto, na 216,1 kunu.

Od poslovnih vijesti, na današnjem ročištu vjerovnici Dalekovoda većinom glasova prihvatili plan financijskog restrukturiranja. Predloženim planom financijskog restrukturiranja osigurani su svi uvjeti za dugoročno i nesmetano poslovanje društva Dalekovod d.d., objavljeno je iz te tvrtke.

„Nakon višemjesečnih pregovora s našim vjerovnicima, konačno je usuglašen Plan financijskog restrukturiranja. To samo dokazuje da je Dalekovod d.d. prepoznat kao važan čimbenik hrvatskog gospodarstva i važan izvoznik usluga i dobara te promicatelj Hrvatske izvan njenih granica. Mislimo da imamo ostvariv plan i da je on početak novog, uspješnog Dalekovoda“, izjavio je predsjednik uprave Dalekovoda Matjaž Gorjup.

Cijena dionice Dalekovoda u blagom je plusu, za 0,29 posto, pa iznosi 52 kune, a dosad je njome ostvareno 153.000 kune prometa.

Komentirajte prvi

New Report

Close