Idućega tjedna očekuju se poslovna izvješća najvećih domaćih kompanija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. listopad 2014. u 12:01
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobex indeksi blago porasli, nakon dva tjedna oštrog pada, a trgovalo se oprezno, jer se idućega tjedna očekuju poslovna izvješća najvećih domaćih kompanija.

 Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobex indeksi blago porasli, nakon dva tjedna oštrog pada, a trgovalo se oprezno, jer se idućega tjedna očekuju poslovna izvješća najvećih domaćih kompanija.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna za 0,47 posto, na 1.845 bodova, a Crobex10 za 0,42 posto, na 1.053 boda, nakon što su u prethodna dva tjedna oba indeksa izgubila više od 4 posto.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna oko 56 milijuna kuna, što je otprilike 8 milijuna manje nego tjedan dana prije.

"Prošloga se tjedna likvidnost na domaćem tržištu vratila u skromne okvire, pa se dnevni promet uglavnom kretao između 5 i 7 milijuna kuna. Tržište je očito oprezno u očekivanju kvartalnih poslovnih izvješća domaćih kompanija, ali i rezultata 'stres testa', dubinske analize 130 najvećih europskih banaka koju je provela Europska središnja banka", kaže Boris Mažurin, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria Banke.

Povlaštenom dionicom Adris grupe prošloga je tjedna ostvaren najveći promet, gotovo 17 milijuna kuna, što u blok transakcijama, što u redovnom trgovanju. U redovnom trgovanju cijena te dionice porasla je 3,45 posto, na 341,40 kuna.

Redovna dionica Adrisa poskupila je, pak, 1,08 posto, na 374 kune, uz promet od 1,6 milijuna kuna.

Dionicom Valamar Riviere ostvareno je u MTP trgovanju 7,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,35 posto, na 19,89 kuna.

U fokusu ulagača bila je i dionica Luke Ploče, kojom je u blok transakcijama i redovnom trgovanju ostvaren promet od oko 6,7 milijuna kuna. Pritom joj je cijena skočila oko 19 posto, na gotovo 690 kuna.

Dionica HT-a poskupila je, pak, 0,4 posto, na 157,66 kuna, uz promet od 2,4 milijuna kuna.

Najveći rast cijene, 81 posto, na 490 kuna, prošloga je tjedna zabilježila dionica Kaštelanskih staklenika, a uz promet od oko milijun kuna. Uspon cijene uslijedio je nakon što je ta tvrtka objavila javni poziv za prikupljanje ponuda za strateško povezivanje i dokapitalizaciju, a u okviru postupka predstečajne nagodbe.

Mršav prošlotjedni promet pokazuje da su ulagači oprezni uoči objave poslovnih rezultata domaćih kompanija u trećem tromjesečju, koji s obzirom na recesiju vjerojatno neće biti blistavi.

"I dalje smo mišljenja da će prodajni rezultati domaćih kompanija biti slabiji nego lani. Vjerojatno će biti i svijetlih primjera, no profitabilnost većine kompanija bit će pod pritiskom zbog restrukturiranja i slabosti domaćeg gospodarstva", kaže Mažurin.

A na svjetskim su burzama već tjednima u fokusu ulagača kvartalna poslovna izvješća kompanija. Tako će biti i idućega tjedna, no na europskim burzama u fokusu će biti i bankarski sektor.

"Rezultati stres testa ECB-a bit će objavljeni u nedjelju i zasigurno će idućega tjedna utjecati na europska financijska tržišta, kao što su na tržišta već prošloga tjedna utjecale same špekulacije o tome koje banke nisu prošle na tim ispitima", zaključuje Mažurin.

HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close