ZSE će domaćoj IT kompaniji odmah odobriti izlistavanje

Autor: Lucija Špiljak , 09. srpanj 2021. u 07:30
Preko burze do kapitala jači iskorak na zapadna tržišta/SPAN

IT kompanija od 2008. priprema izdavanje dionica.

Domaćoj IT kompaniji Span u četvrtak je Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrilo izlazak na Zagrebačku burzu. Kako su izvijestili iz Hanfe, odobren je “jedinstveni prospekt za javnu ponudu do 578.200 redovnih dionica i uvrštenje 1,96 milijuna redovnih dionica (nominalne vrijednosti deset kuna po dionici) na Zagrebačku burzu”.

Riječ je o uvrštenju prvih tehnoloških dionica za trgovanje na domaćem tržištu nakon punih 18 godina, kada su u srpnju 2003. na tadašnju javnu kotizaciju ZSE uvrštene dionice Ericssona Nikole Tesle. Izlaskom na domaće uređeno tržište kapitala, Span kao jedna od vodećih hrvatskih IT kompanija želi omogućiti nastavak širenja poslovanja, a dionice se uvrštavaju na Službeno tržište Zagrebačke burze.

Covid pomrsio planove

Span je još od 2008. godine najavljivao izlazak na burzu. Pretprošle su se godine preoblikovali u dioničko društvo čime su bili korak bliže izlasku, koji su i planirali 30. lipnja prošle godine, no to je naposljetku odgođeno zbog pandemije koronavirusa. Također, dvije i pol godine bili su dio programa Elite koji organizira Londonska burza, na kojem se provode treninzi na burzi, predavanja te pripreme za prezentacije i izlazak pred investitore.

“Izlaskom na Zagrebačku burzu želimo osigurati organski rast na postojećim tržištima, ali i omogućiti nastavak širenja na ona međunarodna. Ojačani novim dioničarima i njihovim povjerenjem, a među kojima će prvi biti upravo naši zaposlenici koji su izgradili Span kakav je danas, dobivamo dodatan ‘vjetar u leđa’. Ono što je sigurno je da je budućnost digitalna, a mi ćemo nastaviti stvarati najbolja IT rješenja za izazove koji su pred privatnim i javnim sektorom kako bi omogućili njihovo sigurno i održivo poslovanje”, poručio je osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović. Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kaže da su jako zadovoljni što je jedna tehnološka kompanija odlučila izaći na Zagrebačku burzu.

“Počašćeni smo što je Span izabrao nas. To ujedno pokazuje da tehnološke kompanije i u Hrvatskoj mogu naći priliku za financiranje. O trenutku uvrštenja dionica odlučuje sama kompanija, a mi ćemo po primitku odmah odobriti zahtjev”, rekla je predsjednika Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Iz Hanfe su izvijestili da je u posljednjih godinu dana svoje vrijednosne papire na Zagrebačku burzu uvrstilo pet novih izdavatelja.

Dobit od 6,5 mil. kn

“Posljednje uvrštenje dionica ukazuje da postoji interes rastućih i perspektivnih kompanija da kroz domaće uređeno tržište kapitala financiraju nove investicije te da se izlaskom na burzu dodatno žele izložiti većoj transparentnosti prema svim dionicima i to ne samo financijskog poslovanja već i njihovog korporativnog upravljanja”, navode iz Hanfe.

U posljednje tri godine grupa koju čine Span i njegova ovisna društva u Hrvatskoj i inozemstvu, bilježi godišnju stopu rasta prihoda veću od 20 posto, što je, napominju, dvostruko više od prosjeka IT industrije u Hrvatskoj.

“Danas je Span jedna od vodećih hrvatskih IT kompanija po prihodima i jedan je od najvećih izvoznika, koji 70 posto svojih prihoda ostvaruje na međunarodnom tržištu”, kažu u Spanu koji zapošljava 500 ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close