Zrcalo njemačke ekonomije proći će najveću promjenu od 1988.

Autor: Tomislav Pili , 28. kolovoz 2021. u 10:23
Burzovni indeks DAX od rujna će imati 40, a ne 30 sastavnica/Reuters

Njemački burzovni indeks DAX proći će svoju najveću promjenu u 33 godine postojanja kako bi bolje reprezentirao njemačko gospodarstvo.

Njemački burzovni indeks DAX proći će svoju najveću promjenu u 33 godine postojanja kako bi bolje reprezentirao njemačko gospodarstvo. Kako navodi Deutsche Welle, od rujna DAX više neće imati 30 sastavnica, kako je određeno još u srpnju 1988. kada je započeto njegovo izračunavanje, već 40.

“To će ga učiniti reprezentativnijim u odnosu na gospodarstvo”, kaže Chris-Oliver Schickentanz, investicijski direktor banke Commerzbank.

Međutim, u tome će uspjeti vrlo malo jer novopridošlice su već vrlo dobro poznate industrijske kompanije, poput Airbusa, Siemens Healthineersa, Porsche Holdinga i proizvođača robe široke potrošnje Beiersdorfa.

Dobavljač farmaceutske i laboratorijske opreme Sartorius također će vjerojatno osvanuti u osvježenom DAX-u. Kandidat za ulazak je i Bechtle, pružatelj IT usluga, kao i Hannover Re te Carl Zeiss Meditec. Zadnja dva kandidata mogle bi biti tvrtke Puma i Knorr Bremse. Osim broja dionica, reforma DAX-a donijet će i drugačiji kriterij za ulazak.

Umjesto trgovinskog volumena, kompanije će ulaziti na temelju tržišne kapitalizacije. Da je zadržan stari kriterij, Airbusu bi vrata DAX-a bila čvrsto zatvorena, iako će se uskoro po vrijednosti približiti “teškašima” kao što su Daimler i Allianz.

Inače, ova je reforma izravan odgovor burzovnog operatera Deutsche Börse na lanjski skandal s platnim servisom Wirecardom.

Podsjetimo, nakon što je otkriveno da je nestalo 1,9 milijardi eura novca klijenata, donedavni tehnološki dragulj Njemačke pretvorio se u jednu od najvećih korporativnih afera u toj zemlji. Iako je proglasio stečaj u lipnju, zamjenu u DAX-u dobio je tek dva mjeseca kasnije.

Komentirajte prvi

New Report

Close