Zbog utega turizma domaći dionički indeks i dalje u pandemijskom minusu

Autor: Tomislav Pili , 09. svibanj 2021. u 22:00
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

CROBEX među tri dionička mjerila srednje i istočne Europe kojima koronakriza još nije gotova.

Iako na krilima zahuktale kampanje cijepljenja bilježi trotjedni pozitivni niz, CROBEX čini trojac burzovnih indeksa iz okruženja koji još nisu izbrisali pandemijske gubitke. A glavni uteg CROBEX-u je turizam, ističu analitičari. Prošli tjedan CROBEX je zaključio na 1935 bodova.

Na tjednoj razini ojačao je vrlo solidnih 2,2 posto, a za ovu godinu bilježi više od 11 posto rasta. No, njegova vrijednost i dalje je 4 posto niža nego uoči izbijanja pandemije koronavirusa. Podsjetimo, 21. veljače prošle godine CROBEX je vrijedio 2021 bod.

Solidne izvedbe većine

Osim CROBEX-a, u minusu su od 21. veljače naovamo još dva burzovna indeksa u našem okruženju: srpski BELEX15 i mađarski BUX. Mjerilo Beogradske burze za 2021. bilježi skromnih jedan posto rasta, dok je u odnosu na razdoblje prije koronakrize u minusu od 6,6 posto. Indeks burze u Budimpešti u minusu je manjih 2,5 posto, a pandemijski gubitak nije uspio anulirati ni ovogodišnji rast od 6,5 posto. Većina indeksa regije srednje i istočne Europe ostvarila je solidnu izvedbu u prvom tromjesečju, a predvodnici rasta bili su rumunjski BET i austrijski ATX, ističu analitičari Raiffeisen banke.

“To je i očekivano s obzirom na relativno visoku zastupljenost cikličkih sektora, bankarskog i naftnog, koji bi trebali najviše profitirati suzbijanjem pandemije te oporavkom gospodarstva. S druge strane, CROBEX je zaostajao rastom što je odraz visoke ovisnosti domaćeg gospodarstva o turizmu”, tumače iz Raiffeisena. Osim epidemioloških uvjeta, makroekonomske situacije te mjera koje su poduzimale fiskalne i monetarne vlasti, kretanje CROBEX-a u pandemiji odredila je i sama njegova struktura, kaže Anto Augustinović, analitičar Erste banke. “Kao i hrvatsko gospodarstvo u cjelini, i CROBEX je značajno izložen turističkom sektoru, jednom od najvećih gubitnika u pandemiji, kako izravno kroz dionice hotelijera, tako i posredno kroz dionice kompanija koje određeni dio poslovanja temelje na turističkoj potražnji, koja se znatno smanjila. S druge strane, CROBEX nije imao izloženost sektorima na koje je novonastalo okruženje imalo pozitivan utjecaj, primjerice tehnološki ili farmaceutski, pa je izostala i potpora s te strane”, tvrdi Augustinović.

Osnovni preduvjet

Iz Raiffeisena dodaju da se posljednjih dana bilježi izraženije pozitivno ozračje na Zagrebačkoj burzi što je, između ostalog, odraz znatnog ubrzanja dinamike cijepljenja u Hrvatskoj.

“Visoka procijepljenost osnovni je preduvjet normalizacije funkcioniranja gospodarstva u cjelini, a posebno uslužnog sektora i ugostiteljstva, pa onda i turizma. Dodatni pozitivan utjecaj imao je rast BDI indeksa vozarina, što se odrazilo na rast cijena dionica brodarskih kompanija, u prvom redu Atlantske plovidbe”, ocjenjuju iz RBA. Do kraja godine analitičari RBA očekuju nastavak pozitivnih trendova na Zagrebačkoj burzi u skladu s očekivanim rastom realnog BDP-a od 5,1 posto, kao i uspješnijeg korištenja značajnih sredstava iz EU fondova. “Ipak, očekujemo rast CROBEX-a po nešto nižim stopama u odnosu na zapadna i regionalna tržišta”, zaključuju iz te banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close