Zbog povratka ‘amerikanaca’ doma Kina namjerava napraviti novu burzu

Autor: Tomislav Pili , 31. ožujak 2021. u 22:00
U posljednjih 16 mjeseci 13 kineskih kompanija uvrštenih u SAD-u izašlo je i na burzu u Hong Kongu/Reuters

Plan bi trebao dati rješenje kineskim kompanijama kojima prijeti izbacivanje s američkih burzi.

Kineska vlada razmatra mogućnost osnivanja potpuno nove burze na kojoj bi se uvrstile dionice kompanija koje trenutno kotiraju na tržištima u SAD-u i Hong Kongu, doznaje Reuters. No, time bi se i dodatno ojačao globalni status kineskog tržišta kapitala, dodaju upućeni izvori.

Državno vijeće zatražilo je od financijskih regulatora izradu studije koja bi pokazala na koji bi se način trebala dizajnirati burza na kojoj bi se uvrstile kompanije čije su dionice trenutno na stranim burzama.

Otvorena i strancima

Međutim, nova bi burza bila otvorena i za strane kompanije. Plan se pojavio usred sve užarenijih burzovnih tenzija između Pekinga i Washingtona. Podsjetimo, nedavno je američki financijski regulator SEC najavio primjenu zakona koji omogućuje izvrštenje kineskih kompanija s američkih burzi ako ne poštuju američke računovodstvene standarde ili su pod kontrolom kineske Komunističke partije.

No, kineske kompanije već su počele s primjenom “izlazne strategije”. Podaci Refinitiva pokazuju da je u posljednjih 16 mjeseci 13 kineskih kompanija uvrštenih na burzama u SAD-a provelo sekundarno uvrštenje na Hongkonškoj burzi ukupno vrijedno 36 milijardi dolara. Među njima su i Alibaba, JD.com i Baidu.

12

bilijuna dolara tržišna je kapitalizacija burzi u Šangaju i Shenzenu

S obzirom da su američko-kineski odnosi – unatoč promjeni garniture u Bijeloj kući – i dalje vrlo zategnuti, financijski analitičari smatraju kako će u narednim mjesecima biti još povratnika. Kina ima dvije glavne burze, u Šangaju i Shenzenu, s tržišnom kapitalizacijom od 12 bilijuna dolara.

Trenutno jednaka pravila vrijede za uvrštenje tijekom početne ponude dionica kao i za sekundarno uvrštenje. S druge strane, burza u Hong Kongu nudi jednostavnije uvrštenje kompanijama koje su već kotirane na nekoj drugoj burzi.

Godine lobiranja

Jedna od opcija moglo bi biti nadograđivanje postojeće trgovinske platforme burze u Pekingu koja služi samo za prijenos vlasništva nad državnim poduzećima. Pekinški gradski oci već godinama lobiraju kod vlade da se burza u glavnom gradu pretvori u tržište za kineske kompanije uvrštene u SAD-u, tvrde upućeni izvori.

Što se tiče mogućnosti da na novoj burzi osvanu i strane kompanije, to bi zahtijevalo promjenu sadašnje regulative. Naime, rijetki su slučajevi da strane kompanije na kineskom tržištu kapitala traže novac zbog strogog nadzora deviznog prometa.

Otvaranje tržišta strancima pokušao je ostvariti projekt trgovinskog povezivanja burzi u Londonu i Šangaju, ali su ga zaustavile tenzije oko statusa Hong Konga. Kina je 2018. pokrenula i pilot program privlačenja tehnoloških kompanija s dionicama uvrštenima na stranim burzama.

Međutim, projekt nije požnjeo značajniji uspjeh jer je kompanijama bilo jednostavnije (i privlačnije) uvrstiti dionice u Hong Kongu. Taj problem “visi” i nad najnovijom idejom vlade u Pekingu. “Najvažnije je pitanje hoće li nova burza biti dovoljno atraktivna”, naglašava jedan Reutersov izvor.

Komentirajte prvi

New Report

Close