Zbog mogućih novih sankcija zapadni ulagači oprezniji, azijske burze rastu

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2022. u 12:01
Foto: Shutterstock

Vodeći indeks europskih dionica STOXX 600 blago pao, azijske dionice rasle iznad 1 posto.

Nakon što je Ukrajina optužila Rusiju za ratne zločine, što bi moglo potaknuti nove sankcije Zapada, ulagači na europskim burzama trguju oprezno. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u ponedjeljak ujutro u minusu 0,2 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,12 posto, na 7546 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,56 posto, na 14.365 bodova, a pariški CAC 0,32 posto, na 6662 boda.

Ukidanje monetarnih poticaja

Na azijskim se burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu gotovo 1 posto. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks ojačao 0,25 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,7 posto. Na burzama u Kini jučer se zbog praznika nije radilo. Na ostalim svjetskim burzama se zbog inflacije trguje jako oprezno, što bi moglo navesti središnje banke na agresivnije zaoštravanje monetarne politike. Prošlog tjedna objavljeno je da je inflacija u eurozoni dosegnula rekordne razine, pa se nagađa da bi Europska središnja banka (ECB) mogla početi zaoštravati monetarnu politiku prije nego što se očekivalo. To potvrđuju i analitičari ANZ-a koji kažu kao se čini da je došlo vrijeme za akciju ECB-a. “Dok će banka biti oprezna po pitanju povećanja kamata, čini se da bi mogla prije nego se to očekivalo ukinuti programe monetarnih poticaja”, smatraju u ANZ-u. S inflacijom se bore i u Sjedinjenim američkim državama gdje se već mjesecima kreće na najvišim razinama u posljednjih četrdesetak godina. Kako bi je suzbila, američka središnja banka (Fed) nedavno je povećala ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova. Ulagači se plaše da će tempo povećanja kamata biti čak i agresivniji nego što se očekivalo.

Prenaglo povećanje kamata

Kevin Cummins, ekonomist u tvrtki NatWest Markets očekuje da će Fed povećati kamate za po 0,50 postotnih bodova u svibnju, lipnju i srpnju, a potom bi ih u rujnu, studenom i prosincu mogao povećati za po 0,25 postotnih bodova. Ulagači se plaše da bi prenaglo i presnažno povećanje kamate od strane Feda moglo američko gospodarstvo gurnuti u recesiju. Kretanje prinosa na američke kratkoročne i dugoročne obveznice pokazuje da sve više ulagača smatra da je recesija u iduće dvije godine moguća.

Komentirajte prvi

New Report

Close