Zavidan rast burzi na krilima usporavanja rasta kamatnih stopa

Autor: Poslovni.hr , 24. veljača 2023. u 12:21
The Fed rate announcement is seen on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York City, U.S., February 1, 2023. REUTERS/Andrew Kelly

Globalna/regionalna tržišta ostvarila su zavidan rast na startu trgovinske godine.

Mjesec siječanj i nova godina otvorio/la se u pozitivnijem tonu u pogledu investitora. Unatoč i dalje očekivanom geopolitičkom strahu vezano na rusko – ukrajinsku agresiju i sve popratne nedaće, globalna/regionalna tržišta ostvarila su zavidan rast na startu trgovinske godine.

Inflacija u eurozoni usporila je više od očekivanog, prema podacima Eurostata. Indeks potrošačkih cijena (CPI) smanjio se za 0,4% na mjesečnoj razini tijekom navedenog razdoblja što odgovara identičnom padu u mjesecu prosincu, dok su predviđanja bila usporavanje od 0,3%.

Na godišnjoj razini stopa inflacije “usporila” je na 8,5% s prethodnih 9,2% u mjesecu prosincu i ispod očekivanja ekonomista od 9% i sve dalje od najviše razine inflacije registrirane za mjesec listopad od 10,6%. U međuvremenu, godišnja temeljna inflacija, bez stavki poput hrane i energije, ostala je nepromijenjena na 5,2% dok su predviđanja ekonomista bila porast na 5,4%.

Nastavak pozitivnog tona rezultiralo je mjesečnom sjednicom FED-a i obraćanja javnosti Jerome Powella vezano na odluku o potencijalno (očekivanom) povećanju kamatnih stopa. FED je odlučio smanjiti povećanje kamatnih stopa na 0,25% sa povećanih 0,5% u mjesecu prosincu, ali pri tome dao naslutiti da se očekuju buduća povećanja u narednim mjesecima i dao ponovno do znanja da “fokus” FED-a nije na kratkoročnim potezima već na trajnim promjenama širih financijskih uvjeta.

Navedena objava rezultirala je momentalno rastom američkih glavnih indeksa, S&P 500 zabilježio rast 1,1% dok NASDAQ 2% na kraju trgovinskog dana.

Europska središnja banka (ECB) nastavlja s trendom povećanja kamatnih stopa iz mjeseca u mjesec. ECB je podigao navedenu stopu za još 0,50% dan nakon objave FED-a i iskazao namjeru praćenja istog trenda u mjesecu ožujku, fokus je i dalje usmjeren na praćenje povišene inflacije unatoč nedavnim podacima koji sugeriraju da su cijene dosegle vrhunac u eurozoni.

U priopćenju predsjednice ECB-a Christine Lagarde jasno je iskazano da će ostati na putu pooštravanja monetarne politike kako bi se inflacija vratila na srednjoročni cilj od 2%,

Isti dan Bank of England podigla je kamatne stope za 0,50% na ukupnih 4% pri tome upozoravajući da bitka protiv inflacije još nije gotova ali je istaknuta mogućnost prekida politike pooštravanja. Ovim potezom, dizanjem kamatne stope na 4% je ponovljena najviša razina od financijskog sloma 2008. godine. Britansko tržište reagiralo snažno na navedene smjernice banke što je bio jasan signal da se ipak možda približava kraj ciklusa pooštravanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close