Zarada Adrisa desetinu veća nego lani

Autor: Marija Crnjak , 26. srpanj 2018. u 22:01
Maistra dovršava hotel Park u Rovinju, svoj najveći projekt

I u okolnostima pada konkurentnosti gospodarstva ima smisla investirati, ulagati u znanje i ljude, kaže Ante Vlahović.

U prvoj polovici godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 2,77 milijardi kuna, što je za devet posto više od prihoda ostvarenih u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 2,23 milijarde kuna i za 21 posto veći su od prošlogodišnjih. Konsolidirana neto dobit iznosi 183 milijuna kuna, što je rast od 10 posto, javljaju iz Adrisa. "Adrisove tvrtke uspješno posluju. I u okolnostima pada konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i općeg negativnog stava prema poduzetništvu, ima smisla investirati, ulagati u znanje i odabirati najbolje ljude. Stalnim organskim rastom i akvizicijama Adris otvara perspektivu novim naraštajima svojih zaposlenika, izjavio je Ante Vlahović, predsjednik uprave Adris grupe. 

Croatia osiguranje ostvaruje najveći prihod Grupe, i dalje s vodećom pozicijom na tržištu osiguranja, s ukupnim udjelom od 31,9 posto. Ostvarena ukupna bruto zaračunata premija u iznosu od 1,7 milijarde kuna za 7 posto je veća nego lani, a bruto zaračunata premija na razini Grupe iznosi dvije milijarde kuna, što je rast od 8 posto.  U prvih šest mjeseci 2018. godine CO grupa ostvarila je neto dobit u iznosu od 215 milijuna kuna. Maistra je u ovoj predsezoni imala 13 posto više noćenja nego lani, uz povećanje prosječne cijene od pet posto, što je donijelo prihod od 405 milijuna kuna, odosno oko 15 posto više nego lani. Ističu da je trenutačni buking za 11 posto bolji u usporedbi s prošlom godinom. Osim što dovršavaju izgradnju hotela Park u Rovinju, u Adrisu su zauzeti poslovnom integracijom tvrtke HUP Zagreb.

"Formiranje jedinstvenog poslovnog sustava pretpostavka je za stvaranje vodeće nacionalne turističke tvrtke pozicionirane u tri rastuća i međunarodno prepoznatljiva odredišta – Rovinju, Dubrovniku i Zagrebu", ističu u priopćenju. Ulaganje u kampove u ovoj godini donijelo im je rast broja zauzetih jedinica u kampovima od devet posto, uz prosječan rast cijene od 11 posto. U turističkom dijelu Grupe rizik predstavlja povratak određenih zemalja na europsko turističko tržište, i to politikom niskih cijena.

Potencijalni rizik dampinga ponajprije se odnosi na zemlje iz mediteranskog kruga poput Turske, Tunisa i Egipta. Nedostatak radne snage u turizmu utjecat će na ukupan rast troškova osoblja u toj djelatnosti, ističu u Adrisu. Cromaris je u prvom polugodištu imao 12 posto veću prodaju, uz neto dobit od 12,3 milijuna kuna, za 54 posto više nego lani. Na izvoznim tržištima imali su rast prodaje od 16 posto, što ukazuje na daljnji rast internacionalizacije. Najveći rast od 55 posto imali su prihodi od prodaje proizvoda visoke dodane vrijednosti, svježe očišćene i pakirane ribe, fileta i hame, a čine oko 40 posto udjela u ukupnoj prodaji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close