Zagrebačka burza izbacuje dionicu uvrštenu na vrhuncu tržišta 2007. godine

Autor: Tomislav Pili , 03. studeni 2021. u 06:44
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebačka je burza zaključila kako se Magmino ponašanje u vezi kašnjenja objave izvješća i plaćanja naknada za uvrštenje neće promijeniti.

Dionica nekad moćnog trgovačkog lanca Magma u vlasništvu poduzetnika i nekadašnjeg ministra gospodarstva Goranka Fižulića uskoro odlazi sa Zagrebačke burze.

Prošloga je tjedna Zagrebačka burza objavila odluku kojom 27. studenog prestaje uvrštenje te dionice koja je došla na burzu na vrhuncu domaćeg tržišta 2007. inicijalnoj javnom ponudom vrijednom 290,4 milijuna kuna.

Kao razlog navedeno je višegodišnje neispunjavanje obveza koja proizlaze iz Pravila Burze, odnosno Magma nije redovito slala financijska izvješća.

Podsjetimo, Magma se nalazi u predstečajnoj nagodbi već 10 godina, a prema posljednjem dostupnom izvješću za prvo polugodište ove godine, zabilježila je malo manje od 27.000 kuna prihoda, od čega su prihodi od prodaje iznosili 0 kuna.

Osim što nije redovito slala izvješća, Magma duguje Burzi i naknadu za uvrštenje. Kako stoji u obrazloženju, Zagrebačka burza je od početka 2010. do kolovoza ove godine Magmi izrekla ukupno 21 mjeru zaštite tržišta zbog neispunjavanja obveza.

Zanimljivo je da je Magma, iako već godinama postoji praktički samo na papiru, Burzi davala do znanja kako ne želi otići iz kotacije.

Tako je na upit Burze od 24. veljače ove godine Magma poslala odgovor već dan kasnije navodeći da “Društvo nastoji i dalje ispunjavati sve svoje obaveze prema Zagrebačkoj burzi bez obzira na iznimno otežane uvjete poslovanja koji su i bili razlogom za kašnjenja u izvještavanju te posljedično izrečene nejavne opomene Zagrebačke burze”.

Ipak, Zagrebačka je burza utvrdila kako Magmino ponašanje “u promatranom vremenskom razdoblju ne daje naznake da će izdavatelj svoje postupanje uskladiti s obvezama transparentnosti određenim Zakonom i Pravilima Burze”.

Na tržištu se neslužbeno može čuti kako je Burza s ovom odlukom zakasnila nekih 10 godina. Goranko Fižulić nije želio komentirati odluku o izvrštenju. Inače, Magminom se dionicom posljednji puta trgovalo u petak po 0,24 kune. U IPO-u je vrijedila 238 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close