Zagreb i Ljubljana spremaju unakrsno uvrštenje dionica

Autor: Tomislav Pili , 04. siječanj 2016. u 22:01
Foto: Filip Brala / Pixsell

Planira se dvostruko kotiranje hrvatskih i slovenskih burzovnih izdavatelja.

Ideja međusobnog uvrštenja dionica slovenskih i hrvatskih izdavatelja zaokuplja vodstvo Ljubljanske i Zagrebačke burze, iako financijska zajednica na tu ideju gleda pomalo sa skepsom. Nakon što je prošlog tjedna i službeno dovršen proces preuzimanja slovenskog tržišta kapitala od strane Zagrebačke burze, s Upravom LJSE-a započet će se na realizaciji planiranih sinergija, otkriva predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

“Između ostaloga, to se odnosi na potencijalne pozitivne efekte uvrštenja vrijednosnica hrvatskih izdavatelja na LJSE, te obrnuto, slovenskih na ZSE. Treba napomenuti da je za to svakako potrebna volja samih izdavatelja, koji trebaju vidjeti prednosti uvršenja na drugu burzu, a svakako treba riješiti i pitanje poravnanja i namire”, ističe Gažić. Da čelnica ZSE-a nije usamljena u toj ideji, pokazuje i tekst u slovenskom listu Finance koji smatra da bi unakrsno uvrštenje imalo smisla s obzirom na isprepletenost vlasništva hrvatskih i slovenskih tvrtki te aktivnost hrvatskih mirovinskih i investivcijskih fondova u Sloveniji.

Finance u tom kontekstu navode primjere Atlantic Grupe, vlasnika Droge Kolinske te Podravke koja je nedavno preuzela Žito. Iz te dvije kompanije do zaključenja broja nije pristigao odgovor kako ocjenjuju ideju o uvrštenju na Ljubljanskoj burzi i jesu li o tome razmišljale. Ivana Gažić smatra da bi upravo zbog hrvatskih fondova koji su vrlo aktivni na slovenskom, ali i slovenskih koji bi potencijalno mogli biti aktivniji na hrvatskom tržištu ovakav postupak izdavatelja mogao doprinijeti i njihovoj “sposobnosti da lakše financiraju svoje poslovanje, ali i likvidnosti oba tržišta”. A predstavnici fondova pomalo su s rezervom dočekali ideju lansiranu sa ZSE-a. Ogradivši se kako detalji još nisu poznati pa je teško komentirati, jedan predstavnik financijske zajednice koji je želio ostati anoniman kazao je kako je ideja načelno dobra, ali sumnja da bi to povećalo likvidnost. “Mnogo bi smislenije bilo objediniti trgovinu na jednoj platformi”, smatra naš sugovornik. Na pitanje što je hrvatskim fondovima zanimljivo u Sloveniji dodaje kako na tamošnjem tržištu postoji “četiri do pet vrlo zanimljivih dionica”. “To su prije svega Krka, Gorenje, Triglav i Sava Re”, kaže taj predstavnik industrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close