Zadržavanje carina oslabilo Wall Street

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2020. u 22:00
U fokusu ulagača je i početak sezone objave kvartalnih izvješća/REUTERS

Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq izgubili su između 0,1 i 0,24 posto i spustili se s rekordne razine.

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine nakon vijesti da će Washington vjerojatno zadržati carine na uvoz kineskih proizvoda sve do završetka predsjedničkih izbora u SAD-u u studenome.

Dow Jones ojačao je 32 boda ili 0,11 posto, na 28.939 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,15 posto, na 3283 boda, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 9251 bod. Tijekom trgovanja sva tri indeksa dosegnula su nove rekordne razine, no kasnije su cijene dionica pale jer je ulagače zabrinula vijest Bloomberga da će Washington vjerojatno zadržati carine na uvoz kineskih proizvoda sve do završetka predsjedničkih izbora u SAD-u u studenome, do kada bi trebao biti postignut dogovor i o drugoj fazi sporazuma.

 

5 posto

pala je cijena dionica banke Wells Fargo nakon objave financijskog izvješća

Ukidanje carina ovisit će o tome pridržava li se Peking prve faze trgovinskog sporazuma, koji bi trebao biti potpisan u srijedu u Washingtonu. "Ta vijest navela je ulagače na povlačenje. Ovo je tržište Jasona Bournea. Kada Bourne uđe u neku prostoriju, prvo pogledom potraži gdje je izlaz, za svaki slučaj", kaže Joe Saluzzi, direktor u tvrtki Themis Trading.

Posljednjih tjedana cijene su dionica snažno rasle jer se ulagači nadaju da će sporazum između SAD-a i Kine pozitivno utjecati na oba gospodarstva i zarade kompanija. U fokusu ulagača je i početak sezone objava kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija. Nakon što su objavile bolje rezultate nego što se očekivalo, cijene dionica banaka Citigroup i JPMorgan Chase porasle su više od 1 posto. No, rezultati Wells Fargo su podbacili, pa je cijena dionice te banke potonula više od 5 posto.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 0,5 posto manja nego u istom razdoblju godinu dana prije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close