Za trećinu pala uvrštenja na burzu

Autor: Poslovni.hr , 01. siječanj 2017. u 22:00
U Europi se obujam inicijalnih javnih ponuda više nego prepolovio, Foto: Reuters

Inicijalne javne ponude vrijedile su 130,6 milijardi dolara, a veće promjene ne očekuju se u 2017..

Prikupljanje svježeg kapitala na svjetskoj razini u 2016. palo je za više od četvrtine u odnosu na prethodnu godinu zbog geopolitičkih nestabilnosti te niza neuspjelih inicijalnih javnih ponuda (IPO), dok su i izgledi za 2017. neuvjerljivi, piše Reuters, Kompanije su prikupile 648,9 milijardi dolara svježeg kapitala tijekom 2016., u odnosu na 873 milijarde godinu prije, pokazuju podaci grupe za financijske informacije Thomson Reuters.

Iznos kapitala prikupljenog putem inicijalnih javnih ponuda u padu je za gotovo trećinu, na 130,6 milijardi dolara, unatoč tome što su u kasnijoj fazi godine dionički indeksi dosegnuli rekordne razine. “Tržišta su prošle godine bila promjenjiva. Bilo je slučaja kada su inicijalne javne ponude pokrenute, no nisu završene, kao što je bilo i manje ponuda prava”, kaže Achintya Mangla, voditelj tržišta kapitala za Europu, Bliski Istok i Afriku u JP Morganu. koji je u svjetskom vrhu u ponudama za vlasničko preuzimanje i incijalnim javnim ponudama.

“2017. će također biti nesigurna i promjenjiva, očekujem da će inicijalne javne ponude biti na razini ove godine”, dodaje. Najveća ovogodišnja inicijalna javna ponuda, ona Postal Savings Bank of China (PSBC), održana je u rujnu, a nakon toga cijena dionice je pala više od 10 posto. Pad cijene dionica dogodio se i nakon dvije najveće europske inicijalne javne ponude, one financijske kompanije Nets i energetske kompanije Innogy.

Tržišna promjenjivost kriva je i za neka otkazivanja ponuda, koje obično zahtjevaju minimalno mjesec dana kako bi se provele. U Europi su se inicijalne javne ponude u svom obujmu više nego prepolovile u odnosu na 2015. Taj trend bi se mogao nastaviti i u 2017., s obzirom na izbore u Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj, kao i zbog britanskog službenog pokretanja procesa napuštanja EU. Međutim, u tijeku su pripreme za veći broj velikih poslova koji bi mogli podići aktivnost na europskim tržištima kapitala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close