Wall Street ublažio dio gubitaka

Autor: Poslovni dnevnik , 15. svibanj 2019. u 21:59
Rast od 0,8 posto/REUTERS

Umirujuće poruke Bijele kuće rezultirale rastom američkih burzovnih indeksa.

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana jer su ulagače ohrabrile poruke iz Washingtona i Pekinga da se razgovori o trgovinskim odnosima nastavljaju.

Dow Jones ojačao je 207 bodova ili 0,82 posto, na 25.532 boda, dok je S&P 500 porastao 0,8 posto, na 2834 boda, a Nasdaq indeks 1,14 posto, na 7734 boda.

Indeksi su tako nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, kada su potonuli više od 2,3 posto nakon što je Peking najavio povećanje carina na 60 milijardi dolara vrijedan američki uvoz, uzvrativši time na prošlotjedno povećanje carina SAD-a na uvoz kineskih proizvoda.

No, obje strane sada šalju umirujuće poruke. Tako je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da se radi o "maloj svađi" i da se dobar dijalog nastavlja.

"Pretpostavljam da mnogi i dalje shvaćaju predsjednika ozbiljnim kada daje takve komentare. Žele vjerovati u ono što govori, da će se pregovori dobro završiti.

Trump pokušava smiriti situaciju, a s obzirom na oštar pad cijena dionica dan prije, danas je bilo dobrih prilika za kupnju", kaže Jim Bell, direktor u tvrtki Bell Investment Advisors. Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih 10 cijene dionica u utorak su porasle, a pale su samo u komunalnom sektoru. Oporavile su se i cijene dionica proizvođača poluvodiča.

Komentirajte prvi

New Report

Close