Wall Street u panici: Ako ova dama pobijedi, u nevolji smo

Autor: Tomislav Pili , 18. studeni 2019. u 07:52
Senatorica Elizabeth Warren / Reuters

U objavi na Twitteru krajem prošlog tjedna taj je bankar kazao kako osvećivanje određenoj skupini građana može biti dobro za njezinu kampanju, ali ne i za cijelu zemlju.

Financijaši s Wall Streeta ušli su u žestoku javnu polemiku sa senatoricom Elizabeth Warren, kandidatkinjom za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, zbog poreza na imovinu vrlo bogatih Amerikanaca.

U javnost je posljednji u nizu izašao investitor (i milijarder) Leon Cooperman koji je njezinu ideju nazvao “planom za penaliziranje uspjeha” prisnaživši kako prijedlog “nema smisla”. “Ako ta dama pobijedi, u velikoj smo nevolji”, izjavio je Copperman za poslovnu TV-postaju CNBC. Senatorica iz Massachusettsa svoju kampanju za ulazak u Bijelu kuću temelji na problemu nejednakosti prihoda među američkim građanima. Kako bi pronašla novac za proširenje zdravstvenog osiguranja Medicare, opraštanje dugova koje su Amerikanci uzeli da bi platili studij te ulaganje u infrastrukturu, Warren je predložila da se svaki dolar imovine vrednije od 50 milijuna dolara oporezuje s dva posto.

Prijedlog tog poreza jedan je od ključnih u njezinoj kampanji za dobivanje demokratske nominacije kako bi izašla “na megdan” Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima 2020. godine. Zbog toga na njezinim skupovima simpatizeri već skandiraju “Dva centa!”, a kako njezina popularnost među demokratskim kandidatima raste, tako je reakcija financijske industrije sve intenzivnija. Tako je Jamie Dimon, izvršni direktor banke JPMorgan Chase prošloga tjedna izjavio kako se Warren “osvećuje uspješnim ljudima”. Na njegovom tragu razmišlja i Lloyd Blankfein, nekadašnji prvi čovjek Goldman Sachsa, prenosi Associated Press.

U objavi na Twitteru krajem prošlog tjedna taj je bankar kazao kako osvećivanje određenoj skupini građana može biti dobro za njezinu kampanju, ali ne i za cijelu zemlju. No, dodao je da Warren “nije moj kandidat, ali uskladit ćemo se u mnogim pitanjima”, ne navodeći koja su to pitanja. Voditelji kampanje Warren ne sjede skrštenih ruku na ove kritike. Objavili su video koji promovira porez na imovinu, a sadrži i sliku Leona Coopermana uz napomenu da ga je regulator 2017. optužio za burzovno trgovanje na temelju povlaštenih informacija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close