Wall Street u 2021. čeka velik skok zarada koji će opravdati skupe dionice

Autor: Tomislav Pili , 30. studeni 2020. u 22:00
Foto: Reuters

Analitičari procjenjuju da će zarade sastavnica indeksa S&P 500 iduće godine porasti 23 posto.

Kako su vrijednosti američkih burzovnih indeksa na novim rekordnim razinama, investitori pokušavaju procijeniti hoće li rast zarada kompanija u idućoj godini biti dovoljno snažan da potakne nastavak uspona cijena dionica. Kako piše Reuters pozivajući se na podatke Refinitiva, analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava indeksa S&P 500 iduće godine porasti 23 posto, nakon ovogodišnjeg pada od 15 posto uslijed pandemije koronavirusa.

Skok od 60 posto

Unatoč tome, američke su dionice već ostvarile značajan oporavak. Od dna dosegnutog u ožujku S&P 500 skočio je do sada 60 posto, a trenutne rekordne vrijednosti može zahvaliti nadanjima da će se cjepiva protiv koronavirusa ubrzo distribuirati te da će potom uslijediti brzi ekonomski oporavak. No, cijene američkih dionica najviše su od početka stoljeća. Naime, omjer cijene i zarade (P/E) za sastavnice S&P-a 500 iznosi 23, što je neznatno niže od lipanjskog rekordnog omjera od 25. Drugim riječima, investitori trenutno plaćaju 23 dolara za jedan dolar zarade kompanija, najviše u posljednja dva desetljeća. Ova vrednovanja dobrano su iznad dugoročnog prosjeka omjera cijene i zarade od 15, pokazuju podaci Refinitiva. Valja naglasiti kako uspon cijena dionica na Wall Streetu nije pokolebao ni jesenski skok broja zaraženih koronavirusom, ali ni pogoršanje procjena rasta zarada u 2021. godini. Naime, prognoze su se smanjile sa 28 posto s početka listopada na 22,5 posto prošloga petka. „Nesrazmjer između vrednovanja i procjena rasta zarada počeo se pokazivati, komentirao je Nick Raich, izvršni direktor neovisne konzultantske tvrtke The Earning Scout. „Dakle, jedna se stvar mora dogoditi. Ili će se procjene pokušati uskladiti s cijenom ili će cijene morati krenuti prema dolje ako ne vidimo prognoze o višem rastu zarada“, pojašnjava Raich. Međutim, dio analitičara upozorava kako zajedničko mišljenje financijaša o idućoj godini podcjenjuje snagu oporavka zarada koji će se vjerojatno dogoditi.

Značajan uspjeh

Rezultate za treće tromjesečje do sada je objavilo 97 posto sastavnica S&P-a 500, pad zarada u prošlom kvartalu iznosi svega 6,5 posto što je značajan uspjeh s obzirom da su prognoze s početka listopada govorile o potonuću od 21 posto. Tada se procjenjivalo da će zarade u četvrtom tromjesečju pasti 13,6 posto, a sadašnje prognoze govore o padu od 11 posto. No, analitičari upozoravaju kako još mnogo toga ovisi o brzini distribucije cjepiva što će odrediti koliko će se brzo poslovanje kompanija vratiti u normalu. Najpogođeniji sektori trebali bi iskazati i najveći skok dobiti na godišnjoj razini. Tako bi zarade energetskog sektora mogle skočiti i 600 posto u 2021., dok bi industrijski sektor mogao iskazati rast od gotovo 80 posto.

Ulagači također čekaju da vide hoće li ekonomska politika izabranog predsjednika Joea Bidena biti naklonjena burzi. Biden je već najavio mogućnost povećanja korporativnih poreza što bi moglo usporiti rast profitabilnosti. U Reutersovoj anketi objavljenoj sredinom prošloga tjedna većina analitičara smatra da će se profitabilnost kompanija vratiti na predpandemijske razine u roku godine dana, no dio smatra da će za to trebati duže vrijeme ako dođe do povećanja poreznog opterećenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close