Wall Street pod pritiskom Grčke i cijena nafte

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. veljača 2015. u 08:37
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks pali, nakon dva dana rasta, jer se tržište našlo pod pritiskom pada cijena nafte i zabrinutosti ulagača u vezi grčkih dugova.

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks pali, nakon dva dana rasta, jer se tržište našlo pod pritiskom pada cijena nafte i zabrinutosti ulagača u vezi grčkih dugova.

Dow Jones ojačao je 6 bodova ili 0,04 posto, na 17.673 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,42 posto, na 2.041 bod, a Nasdaq indeks 0,23 posto, na 4.716 bodova.

U prva dva dana ovoga tjedna S&P 500 indeks skočio je 2,8 posto, ponajviše zahvaljujući snažnom rastu cijena nafte. No, kako su jučer oštro pale, dionice energetskih kompanija ponovno su se našle pod pritiskom, pa je S&P indeks tog sektora potonuo 1,6 posto.

Od prošloga petka, kada je objavljeno da je u SAD-u zatvoren rekordni broj naftnih bušotina, do utorka cijene 'crnog zlata' skočile su gotovo 19 posto.

No, nakon što je jučer objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u prošloga tjedna snažno porasle, što ukazuje na slabost potražnje, cijena nafte na londonskom tržištu pala je 6,5 posto, na 54,15 dolara po barelu. Na američkom je tržištu potonula čak i više, 9 posto, na 48,45 dolara.

Oštro su jučer, 1,8 posto, pale i cijene dionica biotehnoloških kompanija, nakon vijesti koje najavljuju pojačan pritisak na cijene njihovih proizvoda.

S druge strane, snažno je, 8 posto, skočila cijena dionice Walt Disneya, nakon što je ta kompanija izvijestila o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Zahvaljujući tome, Dow Jones uspio je jučer zabilježiti plus, za razliku od S&P 500 i Nasdaq indeksa.

Pred kraj trgovanja negativno je na tržište djelovala i odluka Europske središnje banke (ECB) da više neće prihvaćati grčke obveznice kao osiguranje za zajmove, jer smatra da je nova grčka vlada odustala od provedbe međunarodnog programa pomoći dogovorenog s EU-om, ECB-om i MMF-om.

To znači da će grčka središnja banka ubuduće sama morati osigurati desetke milijardi eura hitnih zajmova kako bi pomogla bankama u poteškoćama, koje su već zatražile kredite za likvidnost jer građani povlače novac iz banaka nakon pobjede Syrize na parlamentarnim izborima.

Odluka je objavljena samo nekoliko sati nakon sastanak novog grčkog ministra financija Janisa Varufakisa s predsjednikom ECB-a Mariom Draghijem, nakon kojega je ministar kazao da će ECB "učiniti sve što je potrebno" kako bi pomogla članicama kao što je Grčka. No, dogodilo se upravo suprotno.

"Činilo se da je postignut napredak po pitanju Grčke, no sada je ponovno učinjen korak unazad. Ovo samo potvrđuje dosadašnje teze da prijeti problem likvidnosti ako se ne riješi situacija s Grčkom", kaže Larry Peruzzi, trgovac u tvrtki Cabrera Capital Markets.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 posto, na 6.860 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,19 posto, na 10.911 bodova, a pariški CAC 0,39 posto, na 4.696 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close