Wall Street: Pad cijene Applea pritisnuo S&P 500 i Nasdaq indeks

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. siječanj 2013. u 08:01
Epa

Čini se da je došlo do promjene raspoloženja prema Appleu. Još nedavno tu su dionicu svi željeli u svom portfelju, a sada izgleda da prodaja te kompanije ponešto slabi, kazao je Kuby.

Na Wall Streetu je u ponedjeljak, nakon vrlo opreznog trgovanja, Dow Jones indeks blago porastao, dok su S&P 500 i Nasdaq oslabili, pod pritiskom oštrog pada cijene dionice Applea.

Dow Jones indeks ojačao je 18 bodova, ili 0,14 posto, na 13.507 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,09 posto, na 1.470 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 3.117 bodova. Pad S&P 500 i Nasdaq indeks posljedica je pritiska na dionicu Applea, koja je jučer izgubila 3,6 posto, nakon vijesti da je taj tehnološki div smanjio narudžbe od dobavljača dijelova za njegov iPhone 5, što ukazuje na slabljenje potražnje za tim uređajem.

Zbog toga su pale i cijene dionica Appleovih dobavljača. Dionica Cirrus Logica pojeftinila je više od 9, a Qualcomma 1 posto. „Čini se da je došlo do promjene raspoloženja prema Appleu. Još nedavno tu su dionicu svi željeli u svom portfelju, a sada izgleda da prodaja te kompanije ponešto slabi“, kaže Eric Kuby, direktor u fondu North Star Investment Management.

Ulagači su oprezni i zbog toga što tek slijedi pravi val kvartalnih poslovnih izvješća kompanija. Ta sezona, koja je počela prošloga tjedna, dosad nije oduševila, ali ni razočarala, s obzirom na slabe uvjete poslovanja u svijetu. Očekivanja, inače, nisu velika, premda se očekuju nešto bolji rezultati nego u prethodnom kvartalu. U anketi Thomson Reutersa analitičari očekuju da su zarade i prihodi kompanija iz sastava S&P 500 indeks u posljednjem lanjskom kvartalu porasli za 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su u trećem tromjesečju zarade porasle za mršavih 0,1 posto.

Ovoga se tjedna, među ostalim, očekuju izvješća Goldman Sachsa, JP Morgan Chasea, Bank of America, Citigroupa, General Electrica i Intela. Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 5,6 milijardi dionica, dok je lani prosječan dnevni obujam iznosio 6,4 milijarde.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 posto, na 6.107 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,18 posto, na 7.729 bodova, a pariški CAC 0,06 posto, na 3.706 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close