Wall Street: Oprez nakon Bernankeovog upozorenja na ‘liticu’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. prosinac 2012. u 08:20
Ben Bernanke (Epa)

Bernanke je ponovio činjenicu da su monetarnoj politici ruke vezane i istaknuo ozbiljnost problema ‘fiskalne litice’.

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer je ulagače na oprez naveo predsjednik Feda Ben Bernanke kazavši da monetarna politika ne može anulirati svu potencijalnu štetu koju bi gospodarstvu mogla nanijeti 'fiskalna litica'.

Dow Jones oslabio je 3 boda, ili 0,02 posto, na 13.245 bodova, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 3.013 bodova. S&P 500 ojačao je, pak, 0,04 posto, na 1.428 bodova. Čelnici američke središnje banke najavili su jučer, nakon dvodnevne sjednice, novi program kupnje obveznica od početka iduće godine u iznosu od 45 milijardi dolara mjesečno, što je 5 milijardi dolara više u odnosu na sadašnji program, koji istječe krajem godine. Tom tzv. kvantitativnom popuštanju monetarne politike osnovni je cilj da se dugoročne kamate zadrže niskima kako bi se potaknulo kreditiranje, a time brži rast gospodarstva.

Uz to, čelnici Feda poručili su da će ključne kamate ostati na rekordno niskim razinama od oko nula posto sve dok stopa nezaposlenosti ne padne sa sadašnjih 7,7 na 6,5 posto. Prije je Fed poručivao da će kamate ostati niske sve do polovice 2015. godine, no sada je svojim naporima postavio točno određeni ekonomski cilj. „Odluke Feda agresivnije su nego što se očekivalo. Novi program kupnje obveznica veći je i opsežniji nego prijašnji, što je pozitivno za tržište“, kaže Michael Sheldon, strateg u tvrtki RDM Financial.

Stoga su nakon priopćenja Feda cijene dionica osjetno porasle. Međutim, kasnije su pale jer je na novinskoj konferenciji predsjednik središnje banke Bernanke upozorio na opasnost od 'fiskalne litice' i poručio da se štete od tog automatskog smanjenja proračunskih rashoda i povećanja poreza početkom iduće godine ne mogu anulirati samo monetarnom politikom. „To je izazvalo nesigurnost na tržištu po pitanju izlazne strategije Feda i učinkovitosti monetarne politike. Bernanke je ponovio činjenicu da su monetarnoj politici ruke vezane i istaknuo ozbiljnost problema 'fiskalne litice'“, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

A u pregovorima između republikanaca i demokrata o izbjegavanju 'fiskalne litice' i dalje nema napretka. John Boehner, vođa republikanaca u Kongresu, kazao je jučer da i dalje postoje velike razlike između njegovog i stajališta predsjednika Baracka Obame po pitanju smanjivanja proračunskog deficita. Ako u iduća tri tjedna republikanci i demokrati ne pronađu bolje rješenje, početkom iduće godine automatski će se za otprilike 600 milijardi dolara smanjiti proračunski rashodi, a povećati porezi, što bi moglo naštetiti potrošnji i uvesti američko gospodarstvo u recesiju.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 posto, na 5.945 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,33 posto, 7.614 bodova, a pariški CAC 0,01 posto, na 3.646 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close