Vrijednost globalnih dionica u tjedan dana istopila se za tri bilijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 29. veljača 2020. u 11:41
Najviše su na udaru dionice turističkih kompanija jer širenje koronavirusa izvan Kine potiče strah od globalne pandemije/REUTERS

Inozemni investitori ističu kako i dalje izbjegavaju ulaganje u cikličke sektore zbog neizvjesnosti oko ekonomskog usporavanja.

Nakon stanovitog usporavanja gubitaka na američkim burzama u srijedu, u četvrtak je u Europi i Aziji nastavljen snažan pad burzovnih indeksa.

Uslijed rapidnog širenja koronavirusa izvan Kine globalna vrijednost dionica ovoga se tjedna istopila za čak tri bilijuna dolara dok je istovremeno vrijednost američkih državnih obveznica dosegla rekordnu vrijednost.

Nagrizanje rasta
Na europskim buzrama u četvrtak prijepodne cijene dionica ponovno su pale, a najviše su se na udaru prodaja našle dionice turističkih kompanija, jer širenje koronavirusa izvan Kine potiče strah od moguće pandemije koja bi mogla nagristi globalni gospodarski rast.

Oko podneva paneuropski STOXX 600 indeks bio je u minusu 2,5 posto, na 394 bodova. U minusu je već šest u zadnjih sedam trgovinskih dana te je na putu najvećeg tjednog gubitka od svibnja 2011. godine. Istodobno, londonski FTSE potonuo je 2,1 posto, na 6893 boda, frankfurski DAX za 2,5 posto, na 12.459 bodova, a pariški CAC za 2,4 posto, na 5549 bodova.

2,5

posto bio je na gubitku oko podneva paneuropski burzovni indeks STOXX 600 i na putu je najvećeg tjednog gubitka od svibnja 2011. godine

“Neizvjesnosti vezane uz globalno makroekonomsko usporavanje zbog izbijanja koronovirusa sile nas na razborito ponašanje. I dalje izbjegavamo ulaganja u cikličke sektore i kompanije s velikom zaduženosti, a fokusiramo se na kvalitetu i održivost zarada”, kaže Angelo Meda, čelnik trgovanja dionicama u Banor SIM-u.

Najviše su pale cijene dionica putničkih i turističkih kompanija, i to u prosjeku za 3,2 posto, zbog zabrinutosti oko pada potražnje za putovanjima. Na gubitku su i dionice banaka, rudarskih i maloprodajnih kompanija, za otprilike 2,5 posto. Talijanski burzovni indeks u minusu je 1,76 posto, na 23.009 bodova, dok tamošnji mediji izvješćuju o 100 novih zaraženih koronavirusom, čime je njihov ukupni broj premašio 400.

Signal recesije
Vlade diljem svijeta uvode mjere kako bi spriječile globalnu pandemiju. Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks pali i u srijedu, peti dan zaredom, no znatno sporije nego prethodnih dana, a ulagači i dalje najviše prate vijesti o širenju koronavirusa.

23.009

bodova iznosio je talijanski burzovni indeks nakon šta je pretrpio pad od 1,76 posto, dok tamošnji mediji izvješćuju o 100 novih zaraženih

Dow Jones oslabio je 123 boda ili 0,46 posto, na 26.957 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,38 posto, na 3116 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,17 posto, na 8980 bodova. U posljednjih pet dana ti su indeksi potonuli oko 8 posto. Ipak, kretanje terminskih ugovora na Dow Jones u četvrtak sugeriralo je da će trgovanje biti otvoreno s padom od najmanje 400 bodova. Obujam trgovanja i dalje je velik, što ukazuje na povlačenje ulagača s tržišta.

400

bodova pali su u četvrtak terminski ugovori na američki burzovni indeks Dow Jones sugerirajući snažan pad na otvaranju trgovanja

Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 11,8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 8,2 milijarde. Dok cijena dionica nezadrživo pada, raste vrijednost dužničkih vrijednosnica.

Kako piše Reuters, prinos na 10-godišnju američku državnu obveznicu spustio se u četvrtak ispod 1,3 posto, a krivulja prinosa i dalje signalizira dolazak recesije. Naime, prinos na dugoročnu obveznicu niži je od prinosa na kratkoročne dužničke vrijednosnice. K tome, prinos na 10-godišnju njemačku obveznicu pao je na -0,5140 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close