Vrijednost dionica na burzi najmanja od 2006. godine

Autor: Tin Bašić , 05. veljača 2014. u 22:00
Tržišna kapitalizacija dionica na kraju siječnja iznosila je 116,47 milijardi kuna

Tržišna kapitalizacija dionica pada od prošle veljače, a zaokret u studenome i prosincu poništen je siječanjskim padom.

Vrijednost dionica na Zagrebačkoj burzi najmanja je u posljednjih sedam i pol godina. Tržišna kapitalizacija dionica na kraju siječnja iznosila je 116,47 milijardi kuna, pokazuje posljednje mjesečno izvješće ZSE. To je najmanja vrijednost domaćih dionica od srpnja 2006. godine. S time da su te godine na domaćem tržištu kapitala postojale dvije burze – Varaždinska i Zagrebačka koje su se spojile 2007. godine.

Isto tako, tržišna vrijednost dionica u stalnom je padu u posljednjih 11 mjeseci, iako je u studenome prošle godine porasla za neznatnih 71,8 milijuna kuna, a u prosincu za 1,2 milijarde. No ti pozitivni pomaci izbrisani su u siječnju tijekom kojeg je vrijednost dionica smanjena za čak 2,51 milijardu kuna. Prošloga je mjeseca najveći "doprinos" korekciji ukupne tržišne vrijednost dionica imala Ina. Naime, na kraju mjeseca tržišna kapitalizacija te naftne kompanija iznosila je 34 milijarde kuna, što za 1,5 milijardu manje nego u prosincu.

Tako veliki utjecaj jedne kompanije na ukupnu vrijednost dionica na burzi je i logičan, budući da tržišna kapitalizacija Ine iznosi oko 30 posto vrijednosti svih dionica. Pribroje li se tu HT, Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb i ostale najveće tvrtke, njih ukupno deset čini 69 posto dioničke kapitalizacije.

"Značajan utjecaj na tržišnu kapitalizaciju mogu imati i određene korporativne akcije tvrtki kojima se mijenja broj dionica, kao što je npr. prikupljanje kapitala izdavanjem novih dionica", smatra Anto Augustinović iz Erste banke. Ističe da se kapitalizacija može povećati uvrštavanjem novih tvrtki na burzu, odnosno smanjiti delistanjem postojećih.

"Svaki od navedenih čimbenika je u određenoj mjeri utjecao na kretanje tržišne kapitalizacije dionica na Zagrebačkoj burzi posljednjih godina", kaže Augustinović.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pa, sad uvedite porez na kamate na štednju, malo upoznajte ljude s ulaganjem u ZSE..i evo rezultata!

Zašto burzovni maheri ala Floričić, Fudrinić i ostali sada ne ulaze kao 2001. [emo_naivan]

New Report

Close