Vlasnici Kraša nastavljaju šoping dionica Podravke

Autor: Ana Blašković , 01. listopad 2021. u 08:00
Koprivnička kompanija posljednjih mjesec dana u fokusu investitora/Damir Špehar/PIXSELL

Nakon Erstea i AZ smanjio udio u prehrambenoj kompaniji spustivši se ispod praga od 15 posto.

U Podravci se nastavljaju vlasničke rošade kojima Mesna industrija braća Pivac, inače vlasnik Kraša, polako povećava svoj udio. Nakon što je Ersteovo društvo za upravljanje mirovinskim fondovima smanjilo udio u koprivničkoj prehrambenoj kompaniji i AZ je objavio isto.

Iz portfelja dobrovoljnih fondova AZ Profit i AZ Zaba prodano je ukupno 2368 dionica u ponedjeljak (što je objavljeno u srijedu) nakon čega je AZ-ov udio u Podravci pao ispod praga od 15 posto.

Prema najnovijem semaforu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva ažuriranom u četvrtak, Mesna industrija braća Pivac postao je osmi po veličini dioničar s 226.578 dionica Podravke, odnosno 3,18 posto. Uz polagani, no kontinuirani rast cijene posljednjih dana, koja je u četvrtak dosegnula 664 kuna po dionici, paket braće Pivac premašila je tržišnu vrijednost od 150 milijuna kuna.

664

kune trgovala se dionica Podravke u četvrtak

Da su Pivci u šopingu ilustrira usporedba s prošlim tjednom. Prethodnog četvrtka, 23. rujna Mesna industrija u vlasništvu je imala 163.852 dionice; u tjedan dana podebljali su portfelj za gotovo 63 tisuće Podravkinih dionica.

Vrijedi napomenuti i da su vlasnička preslagivanja među najvećim dioničarima snažno pogurnula vrijednost dionice koja je otpočetka rujna porasla je 11,4 posto, s 596 kuna na 664 kuna.

Trgovanje Podravkinim dionicama nastavilo se i u četvrtak kada je dionica bila druga najtrgovanija nakon HT-a. Do 16:00 sati promet je premašio 10,5 milijuna kuna, a vlasnika je promijenilo 16.122 dionice. Dan ranije, u srijedu, protrgovano je 6404 dionice pri čemu je ostvareno gotovo 4,1 milijun kuna prometa.

Kristaliziranje novog (velikog) suigrača u vlasničkoj strukturi potaknulo je nagađanja na tržištu da ambicije braće Pivac idu i prema preuzimanju.

Predsjednik Uprave Mesne industrije Ivica Pivac medijima je rekao da kompanija ima “viška kapitala” te da su procijenili da je na postojećoj cjenovnoj razini “isplativo ulagati” u dionice Podravke. Na pitanje žele li preuzeti Podravku, prema pisanju portala Danica, nasmijao se i opovrgnuo tu spekulaciju.

Domaće tržište kapitala na kojem je posljednjih mjeseci poprilično živahno, u međuvremenu bruji nagađanjima hoće li se (i gdje) zaustaviti Pivac u šopingu. Na krilima vlasničkog preslagivanja sada profitiraju i mali dioničari s obzirom na rast cijene, no velike rošade ovisit će o dugoročnim strategijama mirovinskih fondova i države među kojima je bilo i značajnih razilaženja u viziji kompanije.

Podsjetimo, proljetos se pojavila informacija da Pivac prodaje svoje udjele u Krašu Kappa Star Limited Nebojše Šaranovića (što bi dodatno oslobodilo kapital) i nad kojim je odnio pobjedu u preuzimanju 2019., no većinski vlasnik Kraša takva je nagađanja demantirao poručivši da im je cilj daljnji razvoj tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close