‘Mnogim tvrtkama tek slijedi oporavak. Među njima je i Dalekovod’

Autor: Poslovni.hr , 08. siječanj 2013. u 16:19
Marijan Susenj/PIXSELL

Prošli tjedan na Zagrebačkoj burzi pravi uzlet – vrijednost Crobexa porasla je 2,22% na psihološku razinu od 1800 bodova.

Prošli tjedan na Zagrebačkoj burzi pravi uzlet – vrijednost Crobexa porasla je 2,22% na psihološku razinu od 1800 bodova, na kojoj je zadnji put bio početkom rujna prošle godine. Crobex 10 porastao je 2,37% i probio svoju baznu razinu od 1000 bodova. Ipak, taj rast rezultat je vanjskih faktora, odnosno izbjegnute "fiskalne litice" u Americi, dok domaćih razloga još uvijek nema. Stoga je i taj prošlotjedni rast, piše Lidija Kiseljak za Večernji list,  bio kratka daha pa je već početkom ovoga tjedna došlo do korekcije Crobexa, ali i nekih dionica koje su imale najveći rast prošloga tjedna. Najveći dobitnici prošloga tjedna bili su – podsjeća – Ingra, Atlantic grupa, Petrokemija, Atlantska plovidba i AD Plastik, no već u ponedjeljak, primjerice, dionica Ingre je korigirana što i ne iznenađuje zna li se da je ta tvrtka već dulje vrijeme u blokadi.

Kiseljak ocjenjuje kako velikom broju domaćih tvrtki tek slijedi oporavak. "Među njima očekuje se, primjerice, pozitivan ishod s Dalekovodom čija se dionica već oporavlja nakon najavljene predstečajne nagodbe. Isti uzlet očekuje se i od cijelog građevinskog sektora. Velika su očekivanja analitičara i nadalje od Atlantic grupe koja ulazi u nove investicije, Petrokemije koja bi trebala u privatizaciju, isto kao i Croatia osiguranja. Uglavnom, makroekonomski pokazatelji, nezaposlenost i investicije, koji su prošle godine sprečavali oporavak, trebaju oporavak i za burzu", navodi se u tekstu.

Komentirajte prvi

New Report

Close