Veliki ulagači trošit će vani, a mali na režije i špeceraj

Autor: Tin Bašić , 11. srpanj 2013. u 08:55
Institucionalnim investitorima su prinosi od dividendi važna ulagačka stavka/FOTOLIA

Većinu dividendi OMF-ovi će uglavnom uložiti na tržištima koja nude veću razinu likvidnosti i prilika za ulaganje.

Ako je dividenda jedan od razloga zašto se investitori odlučuju ulagati na neko tržište kapitala, onda se u Hrvatskoj neće previše usrećiti. Kompanije u posljednjih nekoliko godina sve manje isplaćuju dobit dioničarima, a one koje to i rade, velika većina ide većinskom vlasniku.

"Činjenica je da su dividende koje hrvatske kompanije isplaćuju svojim dioničarima uglavnom sve manje iz godine u godinu, što je logičan rezultat pada domaćeg BDP-a kojem se, ako je suditi po očekivanjima analitičara, teško nazire kraj. Takva situacija donekle utječe na ulagačke odluke institucionalnih investitora kojima je dividendni prinos određene dionice bitna ulagačka stavka, dok su manji ulagači na domaćem tržištu do sada uglavnom bili okrenuti špekulativnijem ulaganju, tražeći ostvarenje kapitalne dobiti", objašnjava za Poslovni dnevnik Milan Senjanović voditelj front officea Hypo Investa. Ističe da smanjenje dividendi nikako ne može biti pozitivni signal za bilo kojeg ulagača na burzi te ostaje nada da će se taj trend preokrenuti usporedno s oporavkom gospodarstva do kojeg bi prije ili kasnije trebalo doći.

Uzme li se za primjer najlikvidnija dionica na Zagrebačkoj burzi, ona Hrvatskog telekoma, njezina dividenda pada posljednje tri godine. Prije nekoliko dana dioničari su dobili 20,51 kunu po dionici, dok su primjerice 2010. dobili čak 34,05 kuna.  Iako se Ina ove godine odlučila isplatiti dividendu i to prvi puta od 2011. kada je Vlada naredila isplatu, od ukupno 343,6 milijuna kuna, 168 milijuna ide mađarskom Molu, a 154 milijuna državi. Dakle, 93 posto otpada na samo dva dioničara, a ostali će podijeliti ukupno 21 milijun kuna. Usporedbe radi, Raiffeisen obvezni mirovinski fond, kao HT-ov drugi dioničar po veličini, dobio je više od 100 milijuna kuna dividende.

 

Senjanović

Institucionalni ulagači će po svoj prilici dio novca dobivenog od isplate dividendi vratiti na tržište kapitala ovisno o svojoj ulagačkoj politici, iako se najvjerojatnije na tržište neće vratiti kompletan iznos

"Institucionalni ulagači će po svoj prilici dio novca dobivenog od isplate dividendi vratiti na tržište kapitala ovisno o svojoj ulagačkoj politici, iako se najvjerojatnije na tržište neće vratiti kompletan iznos. U situaciji gdje je likvidnost slaba, dobar dio tako dobijenih sredstava će otići prema likvidnijim tržištima dionica ili obveznica", objašnjava Senjanović. Mirovinski fondovi će vjerojatno, sukladno ulagačkoj strategiji pojedinog fonda, barem dio sredstava od dividende uložiti na domaće tržište kapitala. "Ipak, smatram da će većina tako dobivenih sredstava uglavnom biti uložena na tržištima koja nude veću razinu likvidnosti i prilika za ulaganje, što je i inače praksa domaćih mirovinskih fondova posljednjih nekoliko godina", ističe naš sugovornik. Što se malih ulagača tiče, Senjanović vjeruje da je mali broj onih koji će sredstva od dividendi vratiti na domaće tržište kapitala. "Za očekivati je da će većina malih ulagača ta sredstva uglavnom koristiti u dnevnoj potrošnji", zaključuje Senjanović. 

Iduće isplate

Dividende do kraja mjeseca

HUP Zagreb, Croatia osiguranje i Adris najpoznatije su kompanije koje će do kraja ovoga mjeseca svojim dioničarima isplatiti dividendu. Prema kalendaru isplate dividendi koji vodi Zagrebačka burza, u subotu bi dividendu trebao isplatiti HUP Zagreb, 23, srpnja CO, a Adris 26. srpnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close