Veliki pad prometa na Zagrebačkoj burzi, ali jedan segment budi nadu

Autor: Tomislav Pili , 02. prosinac 2021. u 13:48
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Promet dionicama manji 36 posto, a ukupni čak 63 posto

Mjesec studeni na Zagrebačkoj burzi nije prošao najbolje, ako je suditi po mjesečnom izvješću. Promet dionicama unutar knjige ponuda od 130,3 milijuna kuna snižen je čak 36 posto u odnosu na prethodni mjesec. Bolja situacija nije ni u odnosu na lanjski studeni: dionički promet smanjen je gotovo za trećinu. Kako se navodi u komentaru uz mjesečno izvješće, oslabili su i ostali pokazatelji.

Ukupni promet dosegao je 149,4 milijuna kuna te je u odnosu na listopad srezan za čak 63 posto. Tolikom padu kumovao je potpuni izostanak blok-prometa obveznica te značajno manji blok-promet dionicama (svega 15,7 milijuna kuna u odnosu na 117,6 milijuna kuna prethodnog mjeseca). Na godišnjoj razini pad je nešto blaži, malo više od 53 posto.

Rast – i to značajan – zabilježio je jedino promet investicijskim fondovima čijim se udjelima trguje na burzi (ETF). S ostvarenih 3,42 milijuna kuna promet ovom vrstom vrijednosnica skočio je za 83 posto u odnosu na listopad, a porasla je i njihova tržišna kapitalizacija za 2,5 posto, što je svakako ohrabrujući pokazatelj upravo u mjesecu u kojem ovi financijski instrumenti obilježavaju prvu godišnjicu uvrštenja na Zagrebačku burzu, navodi se u izvješću.

“Bosi po trnju” u studenom su prošli i svi indeksi. Najmanje su oslabjeli CROBEXplus i CROBEXindustrija (-1,9 posto), a najviše CROBEXtransport (-4,47 posto). Ipak, glavni dionički indeks CROBEX za ovu godinu ipak bilježi dvoznamenkasti rast od 14,4 posto. Tržišna kapitalizacija dionica od 136,1 milijardu kuna na mjesečnoj razini snižena je blagih 0,1 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako to pa bdp je rastao 13 %u 3 kvartalu!?

New Report

Close