Vraćaju se u velikom stilu: Evo u što mali ulagači namjeravaju ulagati iduće godine

Autor: Tomislav Pili , 24. prosinac 2022. u 09:02
Foto: Reuters

Više od polovice investitora, točnije 55 posto, kaže kako im je trenutno najveća financijska briga rastuća inflacija, vrlo blizu tome su rastuće kamatne stope, što 28 posto ulagača navodi kao najveći rizik.

Iduće godine mali ulagači vraćaju se na dioničko tržište u velikom stilu, pokazuje anketa koju je provela britanska platforma Finimize specijalizirana za investicijske projekcije. Kako prenosi CNBC, ove godine mali ulagači nisu bili prestrašeni silaznom putanjom cijena dionica. Tijekom 2023. većina institucionalnih investitora namjerava uložiti jednak iznos kao i ove godine ili čak i viši, unatoč rastućim troškovima života.

Mijenja se narativ

Samo jedan posto ulagača ističe kako planiraju izaći iz svojih dioničkih ulaganja tijekom sljedeće godine dok će 65 posto zadržati svoj portfelj. Njih 29 posto planira povećati svoj portfelj, pokazuje istraživanje Finimizea. “Ovi su podaci dokaz da čak i u trenutnom tržišnom okruženju većina ulagača smatra da je volatilnost jednostavno dio ekonomskog ciklusa i to zahvaljujući pristupu informacijama i rastućem iskustvu u investiranju”, komentirao je Max Rofagha, izvršni direktor Finimizea. “Dodatno, jasno je da se ulagački narativ mijenja. Primjerice, nekada je fokus bio na to kako se ponaša mala skupina investitora koji svakodnenvo trguju”, navodi Rofagha.

Istraživanje je provedeno na više od 2000 investitora u Europi, Aziji i SAD-u te pokazuje kako više od 80 posto malih ulagača smatra da će trenutno loše razdoblje na dioničkim tržištima završiti u idućih šest mjeseci. Zanimljiv je i podatak da se većina ulagača (72 posto) iduće godine namjerava vratiti ulaganju u pojedinačne dionice, a 64 posto njih favorizira “Big Tech” kompanije, poput Applea, Microsofta, Googlea i Mete. S druge strane, 38 posto investitora namjerava uložiti novac u kriptovalute, unatoč nedavnom skandalu s burzom FTX.

Kada je već riječ o kriptovalutama, valja spomenuti kako 56 posto ulagača vjeruje kako će vrijednost bitcoina iduće godine porasti. No, valja obratiti pažnju i na podatak da bi 58 posto malih ulagača dodatno uložilo u kriptovalute kada bi one bile reguliranije.

Najveće brige

Više od polovice investitora, točnije 55 posto, kaže kako im je trenutno najveća financijska briga rastuća inflacija, vrlo blizu tome su rastuće kamatne stope, što 28 posto ulagača navodi kao najveći rizik. Iako financijski nisu ni izbliza moćni kao institucionalni investitori, mali ulagači nipošto nisu zanemariv faktor na financijskom tržištu. Prema procjenama konzultantske kuće Indefi, zajednica malih ulagača do 2030. godine držat će u globalnim okvirima 61 posto financijske imovine. Lani je taj udjel iznosio 51 posto.

38 posto

ulagača uložit će u kriptovalute, a 56 posto vjeruje da će cijena bitcoina rasti

Uloga malih ulagača vrlo se zorno pokazala prošle godine kada je jedna veća skupina okupljena na forumu Reddit lansirala cijenu dionica trgovca videoigrama GameStop. Priča o tome tjednima je punila novinske stupce. Unatoč tome, takozvane “meme dionice” nisu u fokusu većine investitora, pokazuju podaci iz ankete Finimizea, a 84 posto nikad nije uložilo u takve dionice.

Komentirajte prvi

New Report

Close