Valamar i Arena najveći dobitnici prošle sezone

Autor: Marija Crnjak , 01. ožujak 2018. u 07:51
Arenin pulski hotel Park Plaza

Najboljom godinom u novijoj povijesti kompanije pohvalila se i Plava laguna, koja je lani imala rast broja noćenja od 5,5 posto.

Iako su sve turističke kompanije lani imale značajan rast, rezultatima su se u 2017. posebno istaknule dvije sa sjedištem u Istri.

To su porečka Valamar Riviera koja je ponovila dvoznamenkasti rast i nastavila investicijski ciklus uz rekordna zapošljavanja, te pulska Arena Hospitality Group koja je lani prikupila rekordan iznos prodajom dionica na međunarodnom tržištu te postala prva domaća kompanija s portfeljom u inozemstvu. Prihodom i dalje prednjači Valamar Riviera s 1,84 milijardi kuna, što je za 17 posto više nego u 2016. godini.

Rast prihoda prvenstveno je vezan za rast noćenja od 20 posto i povećanje prosječne cijene od 6,4 posto. Ostvaren je snažan rast operativne dobiti od 20 posto, na razinu od 623 milijuna kuna, uz povećanje operativne efikasnosti i ostvarenje prilagođene EBITDA marže od 35 posto.  Arena je s prihodom od 717 mil. kuna lani ostvarila rast od 65%, uz EBITDA od 212,9 milijuna kuna te EBITDA maržu od 29,7 posto. U godišnjem izvješću ističu 39-postotni rast prihoda po sobi (REVPAR) od 298 kuna, uz prosječnu cijenu smještaja od 560 kuna. 

"To bila godina puna korporativnih aktivnosti. Rast prihoda posljedica je toga što po prvi put poslovni rezultati Arena Hospitality Group uključuju i konsolidirane rezultate poslovanja naših hotela u Njemačkoj i Mađarskoj", kažu u kompaniji koja je imala i značajan organski rast poslovanja u Hrvatskoj, gdje su ukupni prihodi porasli za 8,5 posto.

Najboljom poslovnom godinom u novojoj povijesti kompanije pohvalila se u svom konsolidiranom izvješću Plava laguna, koja je lani imala rast broja noćenja od 5,5 posto, povećanje dana popunjenja u hotelima za deset dana u hotelima, uz ukupne prihode od 1,14 milijarde kuna. U Grupu Plava laguna ulaze matica, Istraturist te pridruženo društvo Jadranski luksuzni hoteli iz Dubrovnika. Dobit prije oporezivanja grupe iznosila je ukupno 286 milijuna kuna, od toga matica je ostvarila 128 mil.kuna, Istraturist 124 mil. kuna a JLH 35 mil.kuna, što je ukupan porast od 39 mil. kuna.

Dostignuta je EBITDA grupe od 426 milijuna kuna, što je 8% više nego 2016., uz EBITDA, ističu u kompaniji u vlasništvu Grupe Lukšić. Hoteli Jake Andabaka u sastavu Sunce koncerna lani su imali 10,6 posto rasta prihoda (na 371,9 mil. kuna), dobrim rezultatima uz rast bruto financijskog rezultata od 77% pohvalio se i ACI, koji je imao ukupne prihode od 201,1 milijun kuna. Rast je ostvaren unatoč tome što je izvan funkcije bila jedna od njihovih najjačih marina u Rovinju, s prosječnim godišnjim prihodom od 11 milijuna kuna. Maistra kao ni vlasnik joj Adris jučer do zatvaranja burze nisu objavili godišnje rezultate, već samo zadnji kvartal u kojem je Maistra zbog niske sezone bila u minusu 157 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close