Ispali iz ekskluzivnog kluba bilijunaša, padajući trend muči ih već gotovo godinu dana

Autor: Poslovni dnevnik , 03. studeni 2022. u 13:30
FOTO: REUTERS/Brendan McDermid

Dionica internetskog trgovca tone već pet dana zbog loših prognoza za četvrti kvartal.

Div internetske trgovine Amazon više nije u ekskluzivnom klubu “bilijunaša” po tržišnoj kapitalizaciji.

Naime, vrijednost dionica te kompanije u utorak je pala i peti dan zaredom, oslabivši 5,9 posto, čime se zaustavila na najnižoj razini od travnja 2020. godine. Time je Amazon izbrisao sve dobitke tijekom pandemijskog skoka.

Poniranje od godinu dana
Inače, padajući trend ove dionice traje gotovo godinu dana. Naime, 19. studenog prošle godine dionica Amazona vrijedila je 3843 dolara. Sada se tom vrijednosnicom trguje po 1909 dolara. Tržišna kapitalizacija Amazona manja od bilijun dolara nije zabilježena već 2,5 godine, odnosno od proljeća 2020. godine.

Samo tijekom ove godine vrijednost perjanice u poduzetničkom portfelju Jeffa Bezosa smanjila se za 42 posto. Ako se do kraja godine trend ne preokrene, ova bi godina po padu burzovne vrijednosti mogla biti najgora po Amazon od 2008. kada se cijena dionice spustila 45 posto.

Inače, Amazon je u jednoj godini najveće potonuće proživio 2000. u vrijeme puknuća “dot.com” balona kada se cijena spustila 80 posto, piše CNBC.

Posljednja rasprodaja posljedica je razočaravajućih prognoza što se tiče tradicionalno snažnog četvrtog tromjesečja. Podsjetimo, Amazon je objavio kako očekuje da će tijekom blagdanskog kvartala prihodi rasti između 2 i 8 posto na godišnjoj razini, daleko ispod očekivanja analitičara. Amazon Web Services, podružnica koja se bavi računalstvom u “oblaku” također je objavila rezultate za treći kvartal slabije od očekivanja.

80

posto pala je vrijednost Amazona 2000. u vrijeme puknuća 'dot.com' balona

Kao i ostatak velikih tehnoloških kompanija na Wall Streetu, i Amazon se ove godine bori s utjecajem ekonomskog usporavanja, skoka inflacije te rastućih kamatnih stopa. Povrh toga, kompanija se suočava s internim usporavanjem poslovanja s obzirom da se dobar dio kupaca koji su tijekom pandemije kupovali preko interneta vratio u fizičke trgovine.

Za sada je Amazonova dionica druga na ljestvici najlošijih vrijednosnica tehnoloških kompanija. Tu neslavnu listu predvodi Facebookova krovna kompanija Meta čija je dionice tijekom 2022. oslabila 72 posto.

Splasnule nade
Inače, na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer su nakon izvješća o i dalje snažnom tržištu rada splasnule nade da će američka središnja banka uskoro usporiti tempo povećanja kamatnih stopa. Dow Jones oslabio je 0,24 posto, na 32.653 boda, dok je S&P 500 pao 0,41 posto, na 3856 bodova, a Nasdaq indeks 0,89 posto, na 10.890 bodova.

Pad indeksa drugi dan zaredom ponajviše je posljedica opreza ulagača uoči odluka i poruka čelnika Feda, s obzirom da u srijedu završava njihova dvodnevna sjednica. Procjenjuje se da će Fed ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova. No, ulagači se nadaju i da će signalizirati usporavanje tempa povećanja kamata na idućim sjednicama.

Prije ili kasnije Fed će usporiti, a potom i završiti ciklus povećanja kamata, no pitanje je kada i na koju će razinu podići ključne kamatne stope. Stoga tržište već dulje vrijeme ovisi o špekulacijama o tim pitanjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close