Uvrštenja na burzu počela pokazivati znakove života

Autor: Tomislav Pili , 19. ožujak 2019. u 22:01
Raspon cijene dionice od 62 do 68 dolara/REUTERS

Lyftov IPO mogao bi biti prvi u nizu izlazaka na burzu ‘jednoroga’ tvrtki s više od milijardu dolara vrijednosti.

Nakon anemičnog početka godine, globalne početne ponude dionica (IPO) počele su pokazivati znakove života najavom uvrštenja američkog servisa za prijevoz Lyft te talijanskog fintecha Nexi.

Lyft na američkom tržištu kapitala namjerava prikupiti 2,4 milijarde dolara dok Nexi na Milanskoj burzi cilja 2,7 milijardi eura.

Preko 20 milijardi dolara
Prema podnesku za IPO prijevozničko-tehnološka kompanija sa sjedištem u San Franciscu odredila je cjenovni raspon dionica od 62 do 68 dolara, što znači da bi njezina tržišna kapitalizacija mogla premašiti 20 milijardi dolara. Lyft želi prodati 30,8 milijuna dionica, pri čemu će aranžeri imati mogućnost prodaje dodatnih 3,4 milijuna. Dionicama će se trgovati na Nasdaqu pod oznakom "LYFT".

Datum IPO-a nije naveden, a Wall Street Journal nagađa da bi trgovina mogla početi do kraja idućeg tjedna, kada će biti određena konačna cijena dionice. Prema ranije objavljenim dokumentima kompanija je prošlu godinu zaključila s gubitkom od 911 milijuna dolara i prihodima od 2,2 milijarde dolara. To predstavlja značajan skok u stavci prihoda koji su još 2016. iznosili 343 milijuna dolara. Značajno je povećan i gubitak u odnosu na 2016., napominje AFP.

U podnesku dostavljenom Komisiji za vrijednosnice i burze (SEC) Lyft navodi da je od osnivanja 2012. godine obavio više od milijardu vožnji i da je prošle godine zabilježio rezervacije prijevoza u vrijednosti 8,1 milijardu dolara. U podnesku za IPO navode da će određeni broj dionica rezervirati za vozače koji su uz korištenje njihove platforme izveli minimalo 10.000 vožnji. U tu će im svrhu do 19. ožujka ponuditi bonus od 1000 do 10.000 dolara kako bi im omogućili kupnju dionica po ponuđenoj cijeni.

Novac će moći iskoristiti i u druge svrhe, dodaju u Lyftu. Očekuje se da će Lyftov IPO biti prvi u nizu izlazaka na burzu inovativnih tvrtki, takozvanih "jednoroga", čija tržišna vrijednost premašuje milijardu dolara. Analitičari tako predviđaju da će Uber, čija se vrijednost procjenjuje na nekih 70 milijardi dolara, odrediti još višu cijenu dionica u početnoj ponudi. Za IPO-m bi, među ostalima, mogao posegnuti i Pinterest, a možda i Palantir, specijaliziran za obradu podataka.

Velika četvorka 
Pripreme Lyfta prvi je znak da 2019. neće proći tako katastrofalno za globalne IPO-e, posebno za tehnološke kompanije, kao što to sugerira početak godine. Naime, zaključno s prošlim petkom, na američkom tržištu odigralo se svega 22 IPO-a, a do sada u prvom tromjesečju prikupljeno je tek 1,6 milijardi dolara, najmanje od 2016. godine. Europsko tržište nedavno je doživjelo udarac od Volkswagena koji je odustao od tri milijarde dolara "teškog" uvrštenja svoje kompanije za kamionske brendove Traton.

Prema izračunu Bloomberga, kada bi uz Lyft i Uber dionice uvrstio i proizvođač softvera za uredske razgovore Slack Technologies te tvrtka Postmates koja stoji iza istoimene aplikacije za dostavu hrane, a koji su objavili da razmišljaju o tome, globalna tržišna kapitalizacija porasla bi za 150 milijardi dolara.

Istraživanje PwC-a

New York će 2030. biti prvi izbor za uvrštenje dionica
Prema novom istraživanju "Capital Markets in 2030", koje je za PwC izradio The Economist Intelligence Unit, četiri glavne burze koje će 2030. globalne kompanije uzeti u obzir prilikom uvrštenja dionica, osim na domaćoj burzi, bit će Njujorška burza NYSE (37 posto), Nasdaq (26 posto), Londonska burza (24 posto) i Hongkonška burza (24 posto). Istraživanje ukazuje na promjenu u odnosu na 2011. godinu kada su ispitanici predviđali da će Šangajska burza postati vodeće tržište kapitala do 2025. godine, a slijedili bi ga NYSE, indijske burze i brazilski Bovespa. Promatrajući najave inicijalnih javnih ponuda dionica, predviđa se da će Kina do 2030. godine stvoriti najviše kompanija koje će izdavati dionice, a slijedit će Indija, SAD, Brazil te Ujedinjeno Kraljevstvo, unatoč zabrinutosti vezanoj za brexit.

Komentirajte prvi

New Report

Close