Uspon Applea pokazuje koliko je burza odvojena od ekonomske stvarnosti

Autor: Tomislav Pili , 04. siječanj 2022. u 22:00
Foto: Reuters

Proizvođač iPhonea prešao nevjerojatnih tri bilijuna dolara tržišne kapitalizacije.

Manje od 16 mjeseci – toliko je Appleu trebalo da svojoj burzovnoj vrijednosti nadoda još bilijun dolara što dovoljno govori koliko su dionička tržišta trenutno odvojena od ekonomske realnosti.

Američka tehnološka kompanija prvog trgovinskog dana u 2022. još je jednom ušla u burzovnu povijest: postala je prva kompanija na svijetu kojoj je uspjelo dosegnuti tri bilijuna dolara tržišne kapitalizacije.

Podsjetimo, Apple je u kolovozu 2018. postao prva kompanija u modernoj povijesti koja je prešla bilijun dolara, a dvije godine kasnije uspjela je prva prijeći i granicu od dva bilijuna dolara.

Elitna šačica
Inače, vrlo je malo kompanija na svijetu koje vrijede i više od bilijun dolara, a uz iznimku saudijskog naftnog diva Aramca, sve dolaze iz SAD-a i bave se tehnologijom. Više od jednog bilijuna vrijede Tesla i Amazon, Aramco se kreće se oko dva bilijuna, a Microsoft je na približno 2,5 bilijuna dolara.

Cijena Appleovih dionica u ponedjeljak je u jednom trenutku dosegla 182,86 dolara što je bilo dovoljno da se Apple i po treći put upiše u povijest. Doduše, u listopadu prošle godine Apple je nakratko prepustio Microsoftu krunu najvrednije kompanije s dionicama uvrštenima na burzi.

No, snažan uspon već mjesec kasnije obnovio je Appleovu titulu. Od 15. studenog prošle godine Apple je podebljao tržišnu kapitalizaciju za čak 500 milijardi dolara, navodi Financial Times.

Inače, tijekom prošle godine dionica Applea dobila je na vrijednosti više od 30 posto, bolje od indeksa S&P 500 koji je lani ojačao za četvrtinu.

Kompanija u široj javnosti najpoznatija po iPhoneu relativno je bezbolno prošla kroz lanjsku krizu s nestašicom elektroničkih komponenti, a početkom prosinca dionica je dobila dodatni vjetar u leđa nakon što su analitičari Morgan Stanleyja povećali ciljanu cijenu i idućih 12 mjeseci na 200 dolara.

Po njihovom mišljenju, tržište još nije uračunalo u cijenu očekivano lansiranje Appleovih uređaja za proširenu i virtualnu stvarnost.

Skok od 500 posto
Rejtinška agencija Moody’s u prosincu je također povećala rejting kompanije na razinu AAA, pa takav prvoklasni rejting kod Moody’sa uz Apple imajusamo Microsoft i Johnson & Johnson. Standard & Poor’s i dalje Apple drži na AA+ rejtingu, jednu razinu ispod najvišeg.

Unatoč svemu, činjenicu da je Appleu trebalo svega 16 mjeseci da vrijednost poveća za još bilijun dolara teško je razumjeti, ističe financijski analitičar Darko Brborović. “Posljedica je to niskih kamatnih stopa, unatoč rastu inflacije”, kaže Brborović.

U Morgan Stanleyju su izračunali da je cijena dionice Applea u posljednjih pet godina skočila 500 posto dok je S&P 500 u tom razdoblju narastao 105 posto. Uslijed rapidnog arsta cijena pokazatelj odnosa cijene i zarade povećao se na 30, znatno više od trogodišnjeg prosjeka od 23,4.

Unatoč tome, većina analitičara smatra da Apple na burzi – nije skup. Naime, od 45 analitičara koji prate tu dionicu, njih 35 preporučuje kupnju, a samo dvojica prodaju, pokazuju podaci Bloomberga.

Komentirajte prvi

New Report

Close