Ulagači slavili Trumpa, a on im počeo rušiti dionice

Autor: Tomislav Pili , 03. travanj 2018. u 22:01
Indeksi su u ponedjeljak srezani između 1,9 (Dow Jones) i 2,7 posto (Nasdaq)/Reuters

Predsjednikovo ponašanje počelo je utjecati na tržište kapitala, upozoravaju analitičari.

Američke dionice u utorak su trgovanje otvorile u pozitivnom tonu, no žestoka rasprodaja u ponedjeljak čini sve glasnijima promatrače koji smatraju da predsjednik Donald Trump ima dobar dio zasluga za korekciju burzovnih indeksa.

Zanimljiva je to promjena mišljenja Wall Streeta koji je još prošle godine zasluge za 20 posto rasta indeksa S&P 500 pripisivao očekivanju Trumpove porezne reforme, deregulacije i golemih ulaganja u infrastrukturu.

Sunovrat Amazona 
"Predsjednikovo ponašanje sada je počelo utjecati na tržište kapitala – u cjelini i pojedinačno", kaže za Reuters Doug Kass, predsjednik Seabreeze Partners Managementa. Američki indeksi u ponedjeljak su pali između 1,9 posto koliko je oslabio Dow Jones do 2,7 posto koliko je srezan Nasdaq. Tehnološki indeks i S&P 500 u ponor je povukao Amazon čija se dionica sunovratila preko pet posto.

 

3,4 posto

minusa za 2018. u ponedjeljak je bilježio S&P 500

Razlog padu vrijednosti internetskog trgovca je već drugi Trumpov napad na tu kompaniju u samo tri dana. Sada se Amazon našao na meti zbog navodnog nepoštenog odnosa prema državnoj pošti. Rasprodaja Amazonovih dionica koja je uslijedila negativno se odrazila na cijeli tehnološki sektor. Prema mišljenju Toma di Galome, Trumpova sjena nadvila se nad cijeli tehnološki sektor.

Prelijevanje rasprodaje
Ono što investitore posebno zabrinjava jest mogućnost da se rasprodaja tehnoloških dionica – dojučerašnjih lokomotiva američkog tržišta – prelije i na ostale sektore.

U tom kontekstu mnogi na Wall Streetu očekuju da najgore još nije prošlo. Tome u prilog ide i podatak da je S&P 500 pao ispod ključnog tehničkog pokazatelja, 200-dnevnog pomičnog prosjeka. To se nije dogodilo od britanske odluke o napuštanju Europske unije u lipnju 2016. U ponedjeljak je S&P 500 zaključio na 2582 boda i za ovu je godinu u minusu višem od tri posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close