Ulagači na Zagrebačkoj burzi ostali potpuno ravnodušni na rezultate izbora

Autor: Ana Blašković , 07. srpanj 2020. u 22:00
Foto: ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL

Za razliku od izbora, koronavirus itekako je izazvao reakcije i nervozu među ulagačima na domaćem tržištu kapitala.

Da netko tko ne zna promatra samo Zagrebačku burzu, nikad ne bi rekao da su se prošle nedjelje održani parlamentarni izbori, važni barem po odgovoru tko će biti na čelu zemlje koju tek čeka duboka korona kriza.

Domaće tržište kapitala ostalo je potpuno ravnodušno unatoč rezultatima koji sugeriraju da će nova Vlada ponovno na čelu s Andrejem Plenkovićem biti brzo formirana i time dati kontinuitet politici. Dionički indeks CROBEX posljednja tri dana čvrsto je ostao u crvenom, a ukupan promet nije dosegao ni dvozmenkaste brojke.

Dan nakon izbora CROBEX izgubio na vrijednosti 0,2 posto spustivši se na 1621,33 boda, dok je CROBEX10 porastao 0,26 posto na 1013,9 bodova, uz ukupni promet od slabašnih 3,8 milijuna kuna. Negativan trend i letargija ulagača nastavljena je i jučer; uz tek 2,98 milijuna kuna prometa CROBEX je do kraja dana pao 0,32 posto na 1616,07 bodova.

Lepeza razloga

Teško je uprijeti prstom u razloge (najnovije) letargije. S jedne strane, domaću burzu vladajući su (neovisno o bojama) u potpunosti zaboravili ne prepoznajući važnost za ekonomski razvoj niti kao alternativu za ulaganja mimo nekretnina.

3,8

milijuna kuna iznosio je ukupni promet u utorak

To je, u kombinaciji s dugotrajnom recesijom nakon financijske krize 2008., rezultiralo postupnim, ali kontinuiranim bijegom ulagača s domaćeg tržišta kapitala.

Za razliku od stranih burzi, rekordna količina novca kao rezultat nezabilježene monetarne politike nije se bitno prelila na ZSE koja nije uspjela zaživjeti kao alternativa bankarskom financiranju. I konačno, ekonomija koja je (do koronavirusa) rasla po slabašnih do 3 posto ili, kako bi analitičari diplomatski rekli, “u izostanku važnijih korporativnih i gospodarskih vijesti”, ne mami apetit investitora.

Jesu li ulagači u izbornim rezultatima prepoznali nastavak istog smjera ili će s reakcijama pričekati dok se politička preslagivanja ne okončaju konstituiranjem Sabora i formiranjem nove Vlade, ostaje za vidjeti.

Burno zbog koronavirusa

Za razliku od izbora, koronavirus itekako je izazvao reakcije i nervozu među ulagačima. Nakon što je u veljači objavljena sumnja na prvog zaraženog CROBEX je u istom danu izgubio 5 posto, idućeg još 2 posto.

“U sljedećih nekoliko tjedana uslijedila je velika volatilnost tržišta, izuzetno intenzivno trgovanje, uz prosječan ukupni dnevni promet od oko 30 milijuna kuna, otprilike 3 puta više nego što uobičajeno”, ističu sa Zagrebačke burze.

U brojkama to izgleda ovako: promet dionicama unutar knjige ponuda na kraju ožujka bio je gotovo 50 posto veći nego mjesec ranije, a ukupni promet 58 posto uz pad tržišne kapitalizacije od 13,3 posto, dok je CROBEX izgubio na vrijednosti petinu u tom mjesecu. I korekcija ostalih indeksa bila je dvoznamenkasta, u rasponu od -17,23 posto (CROBEXnutris) do -25,9 posto (CROBEXindustrija).

Travanj je donio smirivanje pri čemu je promet dionicama prepolovljen, no još uvijek značajno viši nego u siječnju (50-ak posto). Svibanj i lipanj donijeli su dodatnu stabilizaciju tržišta i blagi oporavak vrijednosti indeksa i tržišne kapitalizacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close